Fotók

2023.09.26. 07:00

Kézművesek járják októbertől a somogyi falvakat

Száznegyven szakkör indul ősszel Somogyban a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A program keretében az ügyes kezű gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek például a bútorfestéssel, de a nemezelést, papírfonást is kipróbálhatják.

Góz Lilla

Tavaly pályázott először Buzsák kézműves szakkör indítására. Hímeztek, gyöngyöt fűztek, mézeskalácsot készítettek a gyerekek, a felnőttek pedig nemezeltek. 
– Október első hetében indulnak újra a szakkörök. A gyerekeknek ezúttal gyertyaöntéssel, gyöngyfűzéssel, a felnőtteknek papírfonással készülünk – árulta el Teuer Lívia, a település közösségszervezője. Hozzátette: heti egy alkalommal tartanak foglalkozásokat, amelyekre egyre nagyobb az érdeklődés. 

Porrogon tavaly bútorfestésszakkörön vehettek részt a helyiek és idén is különböző tájegységek motívumai kerülnek fel fa alapokra. 
– Öt résztvevőnek elegendő alapanyagot kapunk a Nemzeti Művelődési Intézettől, azonban már most tizenkét jelentkező van, s senkit sem küldünk el a foglalkozásokról. Az egyik tagunk adománygyűjtést szervezett, amellyel 69 ezer forint gyűjt össze, s ez fedezi az alapanyagokat – mondta Ürmösi Tünde, a Porrogi Tájházért Alapítvány vezetője. Hozzátette: idén újabb tájegységek motívumait festik fel a fa kazettákra, amelyeket tavasszal kiállításon mutatnak be a falubelieknek. 

– Már nagyon várjuk a szakkört, ilyenkor a mindennapokból kiszakadunk és nagyon jó egy közösségben lenni – jegyezte meg Ürmösi Tünde. 

Isó Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Vármegyei Igazgatóság vezetője elmondta: Somogyban 140 szakkör adott be sikeres pályázatot és legalább húsz alkalommal tartanak a településeken foglalkozásokat, amelyekhez az alapanyagot az intézet biztosította. 

Kozmetikumokat is készítenek 

Isó Edina megjegyezte: a paletta igen változatos, natúrkozmetikai termékek gyártása mellett például kosárfonással is megismerkedhetnek a szakkörökön részt vevők. – Azt tapasztaljuk, hogy a nagy érdeklődés továbbra is megvan, a napokban mindenki elviszi az alapanyagokat és hivatalosan októberben indulnak a szakkörök – tette hozzá Isó Edina. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában