Író-olvasó

2023.09.13. 20:00

Önmaga történetét írta a beat- és rocknemzedék

A koronavírus-járvány új helyzet elé állította a zenészeket és az írókat is, ebből az élményből született Vass Norbert kaposvári származású író Mindenki! - Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című könyve. A szerzővel Szekeres-Marno Alán beszélgetett szerdán a Takáts Gyula Könyvtárban tartott író-olvasó találkozón.

Kovács Gábor László

 

– A járvány alatt az élő zenét mellőzni voltunk kénytelenek, pedig a koncertek nekem a kikapcsolódás mellett fontos szociális közeget is jelentenek – beszélt erről a fiatal író. – Évek óta szerkesztem a Volt egyszer egy beatkorszak című blogot, ebben a 60-as, 70-es és 80-as évek könnyűzenéjével, ifjúsági kultúrájával foglalkozunk. Arra kértem az olvasókat, hogy írják meg a legfontosabb emlékeiket, történeteiket ezen időszak koncertjeiről. Annyira izgalmasak és színesek voltak a beérkezett rajongói írások, hogy egy kötet kerekedett belőle.  

A nemzedéki emlékezet szinte fotografikusan működik, tapasztalta. A korabeli fiatalok ugyanazokat a dalszövegeket idézték, mindenkinek megvoltak ugyanazok a bakelit lemezek, és ez egyesítette a generációt. Vass Norbert kutatóként történeti magyarázatokkal látta el a felhasznált szövegeket, hiszen a Trapper farmer vagy az Ifjú gárda egy mai fiatal olvasónak már nem mond sokat. 

– Én sem éltem át ezeket az időket, és arra gondoltam, hogy az olvasók között is lehet hozzám hasonló – folytatta a szerző. – Ezért rövid lábjegyzetekkel láttam el a szöveget. 

Azonban a rajongókon kívül a legnagyobb magyar zenészek is megszólalnak a könyvben, és ők is elmesélték az emlékeiket.

– Jó pillanatban találtam meg őket, mert a covid alatt nem volt tele a naptáruk – idézte fel az író. – Ennek okán nagyon jó találkozásaink voltak, ha virtuálisan is. Karácsony János a gitárszobájában „fogadott” skype-beszélgetésben. A legtöbben közvetlenül, a legbensőbb titkaikba is beavatva beszéltek a régi időkről, és kiderült, hogy az ő emlékeik ugyanolyan élesek, mint a rajongóké.

A könyvben megszólalt az azóta elhunyt Balázs Fecó, Török Ádám, Kóbor János vagy Benkő László – ezzel értékmentő funkciót is vállalt a kötet. A koncertlátogatók történetei azóta is érkeznek kommentekben e-mailben, személyes találkozásokon, így a könyvnek folytatása ígérkezik. Vass Norbert azonban a somogyi gyökereihez is hű maradt, mert a következő novelláskötete egy kis somogyi faluban játszódik majd, sokak számára ismerős közegben.    

              

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában