Termelő

2023.10.27. 09:19

A somogyvári portékákról biztosan tudni, hogy honnan származnak

Több mint húsz helyi és környékbeli termelő kínálta portékáit szerdán Somogyváron. A helyi önkormányzat három éve szervez kézművesvásárokat, ahová nem csak a somogyváriakat, hanem a szomszédos települések árusait is várják.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Szörpök, lekvárok, ecetek, olajok, savanyúságok, pesztók, csatnik és kézműves levendulapárnák közül válogathattak a vásárlók Keresztes Józsefné standján. A mosdósi termelő először látogatott el a somogyvári vásárra. – A málna- és bodzaszörpök a legkelendőbbek – mondta. – Idén a zöldségtermésünk jó volt, ám a tavaszi fagyok miatt gyümölcsből kicsit kevesebb lett – jegyezte meg a termelő. 
Marcaliból érkezett Kelemen Gáborné őszi és karácsonyi ajtódíszekkel. – A kötött alapokat idős édesanyám készíti, és erre teszem fel a díszítéseket – mondta el az alkotó, aki húsz éve készít szebbnél szebb kézműves alkotásokat. 
Bakonyiné Kapitány Mária kerámianapraforgóit sokan megcsodálták, de rengeteg tálat, bögrét és fali házi áldást is hozott magával. – Harminc éve foglalkozom kerámiákkal és húsz éve kaptam meg a népi iparművész címet – mondta el a balatonboglári keramikus. Mellette Tuli Mariann szebbnél szebb táskái közül válogathattak a nézelődők, Mónosné Szalai Anita pedig Telekiből hozott házi vajat, túrót, tejfölt és sokféle sajtot. – 1994 óta gazdálkodunk, tíz éve már főállásban készítek tejtermékeket a férjem és három gyermekem segítségével – mondta. – Úgy látom, hogy egyre többen keresik a nyomon követhető, adalékmentes élelmiszert – jegyezte meg a termelő. A Ballér testvérek ezúttal nem mézet, hanem tizenöt féle ízesítésű puszedlit kínáltak a vásáron.

 A balatonöszödi Winkler Csaba faragni való tök és burgonya mellett fűszerpaprikát hozott. – Saját paprikánkat ládás utóérlelés után szárítjuk és malomkövön őrlik meg nekünk alföldi barátaink – mondta el a termelő. – A boltinál sötétebb a színe, és kevesebb kell belőle, mert intenzívebb az íze. 
Hegedüs Henrietta, a vásár szervezője elmondta: három évvel ezelőtt döntött úgy az önkormányzat, hogy a település központjában kézművesvásárokat szervez. – Mindössze négy termelővel kezdtük, mostanra 20–25 kézművesre bővült az árusok köre – tette hozzá. A szervező kiemelte: nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli lakosok is szívesen vásárolnak itt. 
– Az óvodában, iskolában kézműves-, zenés-táncos programok, tökfaragás várta a gyerekeket, s aki lángost vásárolt, az a vételárral a gyereket támogató alapítványt segítette – mondta el Hegedüs Henrietta
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában