Fotók!

2023.10.29. 13:08

Felajánlásból született szobrot avattak a színházban

Magánadományból gazdagodott egy szoborral a kaposvári Csiky Gergely Színház.

Kovács Gábor László

 A Thália oltára című alkotás a bejáratnál, a ruhatár közelében kapott helyet. A szobrot a szombat esti előadás előtt avatták fel, az adományozó, az alkotó és a színház vezetésének jelenlétében. 

– Ha a szobrot felnagyítva feltesszük a színpad közepére, akkor díszletnek tűnik, ha viszont egy templomban helyezzük el, akkor oltárna – mondta róla az alkotója. – A szobornak van egy szakrális és egy profán jelentése egyaránt, és a kettő összekapcsolódik egymással – fejtette ki Kling József szobrász. – A színház szeretet ad az embereknek azon keresztül, hogy szórakozást és élményeket nyújt. Az oltár viszont azt biztosítja, hogy szeretet és hit mindig legyen. Horváth Éva mecénásként megvásárolta a szobrot tőle, és felajánlotta a színháznak, mert a férjével, és a baráti körével színházjáró emberek.    

  – Fülöp Péter igazgatóval közös hitvallásunk, hogy a színház nem létezhet önmagában, nem egy zárt művészeti intézmény, ezért erősen nyitunk a társművészetek felé, és tárt karokkal várjuk a hasonló alkotásokat – mondta Mészáros Tibor, a Csiky Gergely Színház művészeti vezetője. 

  A Thália oltára formavilága hasonlít Kling József korábbi közéri szobraihoz, ezek az elemek az inka és maja piramisok kultúrájából erednek, és két évtizeden át kimutathatók voltak a műveiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában