Helyi kultúra

2023.11.17. 13:40

A Csokonai kultuszt életben tartják a 250. évfordulón a csurgóiak

Születésének 250. évfordulóján Csokonai Vitéz Mihály költészetének időtálló értékeire és az általa elindított csurgói diákszínjátszás hagyományaira igyekeztek felhívni a figyelmet a most 230 éves csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban.

Kovács Gábor László

Fotó: Szabó István

A programsorozatra a Nemzeti Örökség Intézetének pályázatán, mint Történelmi Emlékhely nyertek támogatást a csurgóiak. Rendhagyó irodalomórákkal, természettudományos Csokonai-délutánnal, irodalmi játékokkal, kiállítással és prospektussal emlékeznek a költőre. Pénteken „Csak behunyt szem semmi ágán” címmel irodalmi emlékkonferenciát rendeztek neves Csokonai-kutatók előadásaival. Többek között Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az ELTE szombathelyi pedagógusképző intézetének tanára, Csörsz Rumen István és Hovánszki Mária, a Hun Ren Magyar Kutatási Hálózat tagjai beszéltek a költőről a gyerekeknek. Kihirdették a Csokonai 250 diákpályázat eredményeit, és zárásképpen tekerőlanton és gitáron is felcsendültek Csokonai megzenésített versei a Musica Historica együttes jóvoltából. 

A csurgói Csokonai-kultusznak a gimnázium a központja: festményekkel, szobrokkal őrzik az emlékét, sőt már az aulába belépőt is egy róla szóló dombormű fogadja, mondta a szervezők nevében Violáné Bakonyi Ibolya könyvtárvezető. A mai világban a fiataloktól Csokonai nyelvezete már távol áll, jegyezte meg Füstösné Ábrahám Judit iskolaigazgató, de hozzátette: amint azonban megértik a játékos világát, diákszertő gondolatait, már elfogadható számukra. Ezért kell visszavezetni a költészetéhez a most felnövő generációkat. A Csurgón tanuló diákok egész életükben ismerősként üdvözlik majd Csokonai műveit. Az iskolába 338 diák jár jelenleg, ebből 28 kisiskolás Nagykanizsán tanul.  
 


   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában