Őszi mulatságok

2023.11.11. 19:50

Barna libacsont nélkül is sáros volt a Márton-nap

Libás ételekkel, kézműves foglalkozásokkal és különféle programokkal várták az érdeklődőket a Szennai Skanzenben a hétvégén. A Márton-napi vigasságokon bemutatták a somogyi, zselici hagyományokat, valamint az időjárás és más jóslási praktikákat is. Nemcsak Szennában, szerte Somogyban szerveztek Márton-napi eseményeket.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Az esős idő kevésbe, az ételek illata azonban jobban csalogatta a látogatókat szombaton délelőtt a skanzenbe. Az ott dolgozók a bejárattól néhány méterre kínálták a finomabbnál finomabb ételeket. Libazsíros kenyeret, libatöpörtyűt, puliszkát, héjában sült krumplit, tököt és sült almát is készítettek a skanzen munkatársai.

Kovács-Hegedűs Elvira a Szennai Skanzen rendezvényszervezője lapunknak elmondta, a Márton-napnak elengedhetetlen része a gasztronómia, ezért is készültek mindenféle finomsággal. 

A liba több „fronton” is megjelenik ilyenkor. Amikor Szent Mártont püspökké akarták választani, akkor szerény emberként elbújt a megbízatás elől egy libaólba, ahol az állatok hangos gágogása elárulta őt. Ez az egyik kötődés. A másik pedig a népi gazdálkodáshoz kapcsolódik. Az adventet megelőző negyven napos böjt előtti utolsó mulatozás ideje volt a Márton-napi vigadalom. Nyilván ilyenkor gondoskodtak az asztalra valóról is, és nagy lakomát szerveztek az emberek a hízott libákból

– mondta Kovács-Hegedűs Elvira.

A liba mellcsontjából jósoltak is annak idején. Ha a csont hosszú, fehér volt, akkor hosszú és havas télre lehetett számítani, de ha rövid és barnás, akkor sáros téli hónapokra. A sok eső miatt a skanzen területe is több helyen sáros volt, ezért a programokat fedett helyre szervezték meg. Az egyik pajtában babusgató várta a kisebb gyerekeket, ahol főként népi ölbeli játékokkal ismerkedhettek meg. A gyapjúfeldolgozást is bemutatták az érdeklődőknek és kukoricaképeket is lehetett készíteni. Ehhez az alkotási folyamathoz a növény termését, a csutát és a csuhét is felhasználták. Az anyagokat csirizzel ragasztották fel a papírlapra.

Megitták a megszentelt hegy levét 

A Balaton partján is több helyszínen elevenítették fel a Márton-napi hagyományokat. Balatonszárszón finom ételekkel és jó borokkal várták az érdeklődőket a hétvégén, csak úgy mint Szőlősgyörökön.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában