Somogyi népviselet

2023.11.13. 06:58

Kiállítás, koncert, táncház; népművészeti napot tartottak a katolikus iskolában

Somogyi népviseleteket ábrázoló fotókiállítás, népzenei koncert is színesítette a Nagyboldogasszony Iskolaközpont diákjainak egy napját. A kisebbek a népművészettel kapcsolatos akadályversenyen vettek részt, a katolikus zeneiskolás növendékek és az iskola kórusa koncertet adott, s a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola citerásai is felléptek.

Sonline.hu

Luthár Kristóf fotóiból nyílt kiállítás az iskola gimnáziumának épületében, amelyet Horváth Tibor, a Zselic Táncegyüttes művészeti vezetője ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A több mint nyolcvan fotón a táncegyüttes tagjai mutatják be a somogyi tájak jellegzetes népviseleteit. A kiállításmegnyitó után az alsósok vetélkedősorozaton gyarapították a népi kultúráról való ismereteiket, majd a délutáni tan­órák helyett koncerten vettek részt, ahol a zeneiskolás növendékek szerepeltek. – 

A népi kultúra nagyon fontos számunkra, sokkal jobban befolyásolja az életünket, mint gondolnátok. Természetközeli és fenntartható dolog, olyan világ, amelyben idős és fiatal egyaránt találhat benne értékeket

 – mondta Varga Bálint az iskola igazgatója, az esemény megnyitóján. A gyerekek már hetek óta készültek, meseíró- és rajzpályázaton tették próbára tehetségüket. A délutáni koncerten pedig tubán, harsonán, furulyán, trombitán, zongorán és marimbán szólaltattak meg ismert népdalokat a zeneiskolai növendékek, majd az iskola HarMónikum kórusa és a Zselic Alapfokú Művészet Iskola citerásainak közös műsora zárta a programot. 

Már tavaly elkezdődött egy együttműködés a két művészeti iskola között. Nálunk alapvetően népi hangszeres oktatás zajlik, de örömmel halljuk, hogy más művészeti iskolákban is foglalkoznak a népzenével a klasszikus zenei képzés mellett

 – mondta Varjas Tamás, a szennai iskola vezetője. 
Bogáthy Gábortól, a katolikus zeneiskola vezetőjétől megtudtuk, hogy hagyománya van az iskolában a népzenei napnak, amely remek lehetőség arra is, hogy a növendékek társaik előtt is fellépjenek. 

Fotó: Kraft Robert

Igyekszünk minden évben színesíteni a programot, meghívni olyan együtteseket, kollégákat és növendékeket, akik szintén népzenét is tanulnak. Idén Husi Gyula tanítványai játszottak citerán és kórusunkkal együtt nagyon szép összhangot teremtettek

 – mondta el a művésztanár. A koncert után vidám hangulatú táncházban ismerkedhettek a gyerekek a somogyi tánclépésekkel. 

Fotókon az egykori somogyi ruhák és hajviseletek 

A fotókon szereplő népviseletek többsége Horváth Tibor és felesége, Zóka Éva gyűjteményéből származik és a Zselic Művészeti Iskola fiataljai öltötték magukra. 

– 17 somogyi településről 32 féle női és 22 féle férfi viseletet örökítettünk meg – mondta Horváth Tibor, Zselickisfalud polgármestere, a Zselic Táncegyüttes vezetője. A Somogyban fellelhető német és horvát nemzetiségek öltözködésének egy-egy mozzanatát is fontosnak tartották megjeleníteni, ezeket Lakócsáról és Szulokból gyűjtötték. A többi ruha Szennából, Csökölyből, Karádról, Zselickisfaludról, Vízvárról, Szenyérről, Törökkoppányból származik. A ruhák mellett női főkötők, férfi kalapdíszek is megjelennek a fotókon, és a női hajviseletek is autentikusak, elkészítésüket a még az ezeket ismerő asszonyoktól tanulták. 

 

Fotó: Kraft Robert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában