Fotópályázat

2023.11.01. 19:59

Segít a gyász feldolgozásában a temetők üzenete: mutatjuk a fotópályázatunk nyerteseit!

Immár 12. alkalommal rendezte meg a Somogy Temetkezési Kft. és a Somogyi Hírlap a Temetők üzenete című fotókiállítást, az amatőr és hivatásos fotósoknak rendezett pályázat végeredményét Mindenszentek napján hirdették ki.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Az eltelt évek alatt több ezer fénykép érkezett már, Somogy szinte minden temetőjéből, és az elhagyatott sírkertekből is származnak szenzációs felvételek, mondta Puskás Béla, a Mementó Somogy Közhasznú Alapítvány elnöke. Az idén 22 alkotó 118 fotót küldött be bírálatra, ezek közül választottak ki 20 képet, melyek egy éven át megtekinthetők a Keleti temető ravatalozójában. A képek segítik a gyász feldolgozását, enyhítik a fájdalmat, tapasztalta. 

A temetők üzenete ma egészen más, mint néhány évvel ezelőtt volt, mert most sok háború zajlik, rengeteg áldozatot követelve, tőlük néhány száz kilométerre is, figyelmeztetett erre köszöntőjében Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője.  Szabás, Nagybajom, Magyaregres, Böhönye, Zselicszentpál és Kaposvár temetői adták a helyszínt, sok volt a fekete-fehér kompozíció, de az emberábrázolás hiányzott, értékelt a zsűri nevében Bedő Kornél, a Compur fotóklub elnöke, aki észrevette, hogy többen játszottak a mélység-élesség ellentétével, és az ellenfény hangulatával a pályázók közül. 

Az első díjat Lengyel Bálint hozta el a Halottak napján földig ér a Tejút című képével, a fotó a magyaregresi temetőben készült. A szerző hobbija a csillagok fotózása, a lakóhelyén egy szerencsés pillanatot örökített meg. A képeivel a közösségi oldalakon találkozhatunk. A második helyezett Koncsek Barna lett, aki maga is katona, és a böhönyei német-magyar katonatemetőben fotózta a sírokat. A harmadik helyet Szőkéné Farkas Dóra szerezte meg az Élet a halál után a nagybajomi temetőben című művével. A Somogyi Hírlap különdíját a 14 éves somogysárdi Tóth Kristóf kapta, aki a Mamám sírján az angyalka című képével nevezett. A kaposfüredi temetőben fényképezte le a szeretett nagymamája nyughelyét. A természetfotózás is érdekli, a mezőcsokonyai általános iskolába jár. A Memento Somogy Alapítvány különdíját Plucsinszki Máté érdemelte ki, a nyugdíjas katonák különdíját Benkocs Balázs hozta el. Kaposvár város különdíját Szita Károly személyesen adta át Adelmann Istvánnak. A polgármester ezután minden elhunyt kaposvári emlékéért gyertyát gyújtott a Keleti temető Mária-szobránál.    

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában