Szeretett

2023.12.28. 08:51

Az első otthonban töltött karácsony is azt üzente, költözzön békesség mindenki szívébe

Margit néni és Irénke néni is első karácsonyát töltötte a Liget otthonban. Azt mondják, jó az otthonban élni szeretetben, békességben, mégis jólesett nekik, hogy családjaik egy-egy napra eljöttek értük, így együtt ünnepelhettek.

Góz Lilla

Margit néni Kutason nőtt fel. – Hadiárvák voltunk, édesanyám három gyermekét nevelte egyedül – mesélte, majd elcsukló hangon mondta el, hogy a világháborúból édesapja nem térhetett haza.  

Mindig meghitten telt a karácsony, de nem gazdagságban. A fenyőfa nem tartóban állt, hanem felkötötték a mestergerendára, pattogatott kukoricát, szalmaszálakat vagdaltunk és selyempapírra fűztük őket, ezek volt díszek. A szaloncukrot sparhelten főzte édesanyánk. Ajándék ritkán került a fa alá. Béke, szeretet, nyugalom, egészség és boldogság kell, hogy a karácsonyi ünnepekkor áthassa az emberek lelkét. 

– mondta meghatottan. 
Szobatársa, Irénke néni Libickozmán nőtt fel. A karácsonyfát testvéreivel és édesanyjával közösen díszítették fel dióval, piros almával. – Pár szem konzum szaloncukor jutott az ünnepre, ezeket felvágtuk apróbb darabokra, hogy mindenki ehessen belőle – mesélte. – Sokáig azonban nem volt becsomagolva a fán, mert leettük – mondta mosolyogva. Az ünnepi asztalra csirkehúsleves, valamint saját disznóhúsból készült sültek kerültek. – Egyik évben kaptam egy rongybabát, amit édesanyám készített, nagyobb ajándékok nem voltak, hiszen már önmagában az is nagy feladat volt, hogy minket felneveljen – tette hozzá Irénke néni, aki szerint sokat változott a világ, már ősszel karácsonyi díszeket kínálnak és sokféle ajándék kapható. – Csakhogy nem ez a fontos, hanem hogy békesség költözzön az ember szívébe – mondta. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában