Kaposvár városnapja

2024.01.23. 19:04

Ifj.Sántha Ferenc, Kossuth-nagydíjas prímás lett a város díszpolgára

Ifj.Sántha Ferenc cigányzenész lett Kaposvár díszpolgára a város napján. A Csiky Gergely Színházban tartott ünnepi közgyűlésen elismeréseket is kiosztottak azoknak, akik a legtöbbet tették a köz szolgálatáért.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Miért ne lennénk optimisták, hiszen az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizedén vagyunk túl, hangsúlyozta Szita Károly ünnepi beszédében. 

– A lelki tartalékaink ismét elegendőnek bizonyultak – mondta Szita Károly. – Híresen erős közösségünk legyőzte az energiaválságot is, s ma már újra azt a tempót diktálhatjuk, amellyel 2019-ben megindultunk az akkor megfogalmazott közös célok elérése felé.

A közgyűlés Pro Urbe Kaposvár díjjal tüntette ki Puskás Bélát, a Somogy Temetkezési Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatóját,  aki mint katonatiszt, cégvezető és helytörténész több évtizeden át szolgálta a kaposváriak közösségét.

 A bajbajutottakat segítő munkájáért Pro Urbe Kaposvár kitüntetést adományoztak Bodó László önkéntes tűzoltónak és életmentőnek, valamint eredményes cégvezetői munkájáért Szalai Gyulának, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatójának, és a Mikrokozmosz Művészeti Alapítványnak. Az utóbbi kitüntetést Kerekesné Pytel Anna, a kuratórium elnöke vette át. 

A város díszpolgári címével tüntették ki a Kossuth-nagydíjas ifj. Sántha Ferenc hegedűművész prímást, aki kaposvári cigányzenész-dinasztiába született. Tizenhárom éves korában a Kaposvári Szimfonikus Zenekar tagja lett, majd tizennyolc évesen, 1963-ban vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Koncerteket adva bejárta az egész világot, volt a Göteborgi Szimfonikus Zenekar zenésze is. Alapító tagja a 100 Tagú Cigányzenekarnak, de a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatójaként és vezető prímásaként is megmutatta tehetségét.

Az év sportolója díjat vehette át Szerafin Zsófia kajakversenyző Faludy András edző kíséretében, valamint Naji Dávid dzsúdóversenyző, aki edzője Kéki Márton kísért el. Ugyanennek a kitüntetésnek a birtokosa lett a 19-szeres magyar bajnok és 18-szoros Magyar Kupa-győztes Fino Kaposvári Röplabda Sportegyesület felnőtt férfi csapata, az elismerést Slobodan Prakljacic edző és Bögöly Gábor csapatkapitány vette kézhez. A kitüntetettek nevében Bodó László mondott köszönetet, majd gálaműsor következett a díjazottak tiszteletére. 

Kaposvárt szolgálták 

Kaposvár Szolgálatáért kitüntetésben részesült Bajusz Edina, a polgármesteri hivatal ügyintézője, id. Berta József, a Kaposvári Vízilabda Klub utánpótlás-szakvezetője, Bilkei Anita, a polgármesteri hivatal szociális ügyintézője, Bódis-Nagy Katinka, a BNK Tánc Sportegyesület vezetője, Csóligné Szlicki Katalin, a Bölcsődei Központ szakmai vezetője, Gavlik Péter ezredes, a Lahner György 2. Ellátóezred volt parancsnoka, H. Molnár Katalin, a Takáts Gyula Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, Hendlein Roland válogatott kosárlabdázó, Kapásné Gelencsér Ildikó, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium gondnoka, Kovács József, a polgármesteri hivatal portása, Pál Jánosné, a Humánszolgáltatási Gondnokság, Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársa, Tavali Gabriella, a Petőfi Sándor Központi Óvoda vezetője, Vinczéné Sifter Szandra, a polgármesteri hivatal gazdasági ügyintézője, Walter József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, Wéber Antal, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában