Megemlékezés

2024.02.04. 11:17

Egyenruhában gyalogolva emlékeztek a hősökre

Túrával emlékeztek a doni hősökre szombaton Iharosberényben. Több, mint százan vettek részt azon a huszonöt kilométeres kiránduláson, amely az egykori hősi halált halt katonák előtt tisztelgett.

Góz Lilla

 Horváth Antal, a tartalékos százados, a túra főszervezője elmondta: a doni emlékmenetet 24 éve rendezik meg országszerte januárban és februárban és a vármegyében pedig negyedik alkalommal szervezik meg. – Négy éve Fonyód-Balatonszentgyörgy táv volt az első, a mostani hétvégén Iharosberény- Pogányszentpéter-Ágneslak-Iharos vonalon gyalogoltuk Orosz Miklós tartalékos főtörzsőrmester vezetésével – tette hozzá Horváth Antal.

 

 A túrázók között voltak a fonyódi, kaposvári kadétok, díszőrök, hivatásos és tartalékos katonák, a fonyódi kishuszárok Domina Barnabás huszárkapitány vezetésével, helyi nyugdíjasok, általános iskolások. Az emléktúra egyik résztvevője volt Antalfi József, aki egyik unokája a somogyszobi Antalfi Józsefnek, a hős katona végigharcolta az első világháborút. Orosz Miklós felolvasta Böröndi Gábor vezérezredes útba indító díszparancsát, majd Varga Róbert közművelődési munkatárs köszöntötte a túrázókat. Iharosberényben koszorúkat helyeztek el a temetőben, ahol kilenc katona nyugszik, akik aknamentesítéskor haltak meg 1945-ben. Pogányszentpéteren és Iharosban az első és második világháborús, valamint a 48-as emlékhelynél és a temetőben is elhelyezték az emlékezés virágait. Ágneslakon báró Inkei Lajos vezérkari huszárszázadosról emlékeztek meg, aki hősi halált halt. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában