Határtalan irodalom

2024.02.27. 14:18

Író-olvasó találkozó lett az eredményhirdetésből

Közel tíz éve minden év áprilisában megrendezik a Határtalan irodalom csapatversenyt a kaposvári Klebelsberg Kollégiumban.

Góz Lilla

Tankovicsné Trapp Ildikó, főszervező, ötletgazda elmondta: a koronavírus járvány alatt sem maradt el a megmérettetés, az online térbe tették át. Így távolabbi középiskolák is szívesen csatlakoztak hozzájuk. 

– Kezdetben csak a nulladik évfolyamban gondolkodtunk, aztán kiterjesztettem a 9. évfolyamra, az idén pedig már minden évfolyam számára érdekes történetekkel készültem a kétfordulós versenyen –  tette hozzá Tankovicsné Trapp Ildikó. Kiemelte: a jelenléti vetélkedőjük a határon túli magyar irodalom képviselőire helyezte a hangsúlyt, a kortárs magyar irodalom megismerését tűzte ki célul. 

A regények kiválasztásánál szempont volt , hogy tinédzsereknek tinédzserekről szóljanak a történetek, valamint a történet mellett valami plusszal szolgáljanak, amivel más területekre is ráirányíthatta a fiatalok figyelmét. Ebben a tanévben Eliramlik az élet… című Cselenyák Imre regénye mellett Rojik Tamás Szárazság című regényét választotta. A 2050-es években játszódó disztópia főszereplői gimnazisták, akik az egész világot sújtó klímakatasztrófa okozta világban élnek. A versenyre az ország számos intézményéből, közel negyven csapat jelentkezett, valamint a  szerző, Rojik Tamás is elfogadta a felkérésüket, így a hétfő esti eredményhirdetés egy online író-olvasó találkozóvá fejlődött. 

Érdeklődésükre mesélt az inspirációról és a karakterekről, de a történetet megelőző kutató munka részleteibe is beavatta a jelenlévőket. – Egy rendkívül szerény, közvetlen, hiteles embert ismerhettünk meg személyében, akire példaként tekinthetnek a diákok a jövőben – mondta el a verseny főszervezője. 

Eredmények: 
Szundik (Lendvai Vivien, Nagy Kinga), Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium. Felkészítő tanár: Bertók Viktória.
Láb a karé, karalábé (Marosi Viktória, Tímár Csenge), Kecskeméti Katona József Gimnázium. Felkészítő tanár: Hankóczi Gergelyné.
Monddkivisszafeléhatudod (Horváth Balázs, Vajda Milán), Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium. Felkészítő tanár: Bertók Viktória.
Gumimacik (Kiss Kata Virág, Riczu Zsófia), Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium. Felkészítő tanár: Jécsák Judit.
Rózsák Háborúja (Rozs Liliána Vivien, Rózsa Anna Lili), Türr István Gimnázium és Kollégium. Felkészítő tanár: Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea.
PöZsó (Pörzse Boglárka, Tóth Zsófia Orsolya), Türr István Gimnázium és Kollégium. Felkészítő tanár: Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában