Kiválóan működik Szabó Kimmel és Bezerédi kettőse a filmvásznon

2024.02.23. 09:00

Maceszgombóc a torokban

Közönségtalálkozóval egybekötve, a február 22-i premiert megelőzve mutatták be Kaposváron a Szivárvány Kultúrpalotában a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmet, amelyben több kaposvári kötődésű színész is szerepet kapott.

Andricz Gabriella

Fotó: MW

Telt házas közönség várta a vetítést Kaposváron, hiszen a film két főszereplőjét – Bezerédi Zoltánt és Szabó Kimmel Tamást – sokan ismerik és szeretik a somogyi vármegyeszékhelyen. Mellettük Kósa Béla, a Csiky Gergely Színház színésze, és a szintén Kaposvárról indult Bartsch Kata is közreműködik a produkcióban. Breier Ádám rendezésének központi témája a gyászfeldolgozás, az apa-fia viszony és a kommunikációhiány következményeiből adódó generációs sérelmek. A történet érdekessége, hogy mindezt zsidó közegbe helyezi a rendező, a vallás különös szokásaival fűszerezve, így bemutatva egy szétszakított család drámáját és újraegyesítésének rezdüléseit. A film amerikai körútja után érkezik a magyar mozikba, vélhetően itthon is nagy sikert arat majd.
– Eredetileg civil szereplőkkel szerették volna leforgatni a filmet, de végül engem választottak a szerepre – mondta el a találkozón Szabó Kimmel Tamás, aki a film egyik főszerepét alakítja. – A castingon egy monológot kellett elmondani az édesapámnak. Szinte rekordidő alatt, 22 nap alatt forgattuk a filmet, de előtte alaposan szemügyre vettem a zsidó valláshoz és a szertartásokhoz kapcsolódó szokásokat. Zsinagógákba jártunk a rendezővel, sokat beszélgettem rabbikkal és héberül tanultam. 
Szabó Kimmel egy zsidó férfit játszik, aki édesanyja halála után érkezik Magyarországra és különös szokásaival felforgatja édesapja életét, akit Bezerédi Zoltán alakít. 

Kaposvári gyökerű színészekkel van tele az új film, amelyet a premier előtt mutattak be nálunk

– A legnagyobb nehézség számomra az egyetlen más nyelvhez sem hasonlító héber szöveg elsajátítása volt úgy, hogy az tényleg természetesnek hasson. A külsőmön történt változtatás, a szakáll, a szemüveg és a kalap sokat adott a figurához, de sajnos nagyon rövid idő alatt fel kellett szednem pár kilót a rendező elképzelései érdekében, ami egy kicsit zavart – avatta be a közönséget a részletekbe Szabó Kimmel Tamás, aki a közönség kérdéseire válaszolva elmondta, hogy szimpatikussá vált számára a zsidó vallás, de alapjában nem változtatta meg gondolkodásmódját az élet-halál dolgairól, és saját édesapjával való kapcsolata is teljesen más, mint a filmben, melynek számára a legfőbb mondanivalója, hogy rávilágítson a generációk közti kommunikáció fontosságára. 
 

Bezerédi Zoltán játékán nőtt fel 

A közönségtalálkozón arról is beszélt a film főszereplője, hogy a filmbeli édesapját alakító Bezerédi Zoltánt sokat látta játszani a kaposvári színpadon és hatalmas élmény volt számára a közös forgatás. 
– A mai hazai színház egyik mély gyökere itt, Kaposváron található, s nekem is nagyon sok és meghatározó emlékem köt a kaposvári színházhoz – tette hozzá a színész, majd további szerepeiről beszélt a közönségnek, megosztva velük, hogy arra törekszik, hogy minden szerepében egy kicsit mást alakítson, ne ugyanaz a karakter lépjen elő a színpadon vagy a filmvásznon. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában