Tavaszra hangolódva

2024.03.03. 14:11

Már kora tavasszal hatalmas volt a tömeg Fonyódon: busók is besegítettek a télbúcsúztatásba

Elbúcsúztatták a telet szombaton Fonyódon, a népes vendégsereg körében kiemelkedő sikere volt a rendezvénynek: a mohácsi busók, a kiszebáb égetés és Schirilla György balatoni csobbanása tömegeket vonzott. A Fonyódi Betyárok Néptáncegyüttes produkciója valamint koncert is szórakoztatta a látogatókat, a legkisebbeket játszóház és kreatív műhely várta, a házigazdák csaknem 2000 érdeklődőre számítottak.

Harsányi Miklós

Elbúcsúztatták a telet szombaton Fonyódon, a népes vendégsereg körében kiemelkedő sikere volt a rendezvénynek.

Fotó: Németh Levente

 A művelődési központ előtti területre már jóval kezdés előtt szállingózni kezdtek a családok, turisták és kisebb-nagyobb baráti csapatok, az alaphangulatot a tűzoltózenekar fellépése adta meg. 

Meglőttük az elsős busós fotót.

– mondta egy középkorú budapesti asszony, aki barátnőjével vett részt a télbúcsúztatón. A kereplő, télűző társaság ezután a hajóállomás felé vette az irányt: a belvárosi utat lezárták, a hömpölygő tömeghez egyre többen csatlakoztak. A busók már kezdéskor fergeteges sikert arattak: az érdeklődőkkel egy gyors közös fotó, vicces-baráti ölelés vagy épp kézfogás sokaknak jelentett emlékezetes pillanatot.

Ennyi ember remélhetően végérvényesen elbúcsúztatja a telet. A gyermekemmel jöttem, kíváncsiak vagyunk a busókra és a kiszebáb égetésre is.

 – mondta molyogva Böröczné Tóth Beáta.  

Elbúcsúztatták a telet szombaton Fonyódon, a népes vendégsereg körében kiemelkedő sikere volt a rendezvénynek. Fotó: Németh Levente

A házigazdák a forró teán kívül zsíros és lekváros kenyérrel is kínálták a vendégeket, pár kereskedő is kitelepült. Volt aki húsos pitát és almás pitét árult, más kürtős kaláccsal csábította a vásárlókat és a szülők örömére a lufiárusok sem hiányoztak. A kaposvári Töll Szabolcs családjával érkezett Fonyódra, s azt mondta: szeretik a Balatont és a várost. A pár órás program sok érdekességet, élményt ígért és kiválóan érezték magukat. Az idő múlásával felpörögtek az események. Kora délután a kiszebábura kezdték feltűzni a gondűző cédulákat a résztvevők, egy idősebb nő megosztotta velünk titkát: családját leginkább a betegségektől szeretné megóvni. Ezalatt Schirilla György már az idei első balatoni úszására készült, köszöntőjére sokan voltak kíváncsiak, ennél is többen követték a mólón. Enyhe szél, s nagyjából 7-8 fok körüli vízhőmérséklet: ilyen körülmények között zajlott a nem mindennapos csobbanás, ami tömegeket vonzott.

Gyuri, ha hideg a víz, bemegyünk helyetted!

 – poénkodott egy dzsekis-sapkás férfi. Schirilla György – minden bizonnyal feledhetetlen pillanatokat szerezve – először kezében egy kisfiút vitt a Balatonba, s miután a gyermek biztonságban és vízmentesen partot ért, kezdődött a várva várt téli végi úszás. 

Alighogy a jéghideg vízbe vetette magát, a produkció szinten minden pillanatát kamerás mobilok tucatjai rögzítették. Nagy tapssal jutalmazták a 63 éves sportembert, aki lapunknak azt mondta: felemelő volt a közönség szeretete, amit Fonyódon átélt és reméli, hogy örökre szóló élményhez jutottak az érdeklődők. 

Négy évszakos Balaton

Erdei Barnabás alpolgármester köszöntötte a télbúcsúztató résztvevőit. A Fonyódi Betyárok Néptáncegyüttes 12 tagja lépett fel a rendezvényen, többek közt mezőségi tánccal kápráztatták el a nézőket, s az Egerszegi Akusztik koncertje is szerepelt a programban. A somogyiakon kívül pécsi, nagykanizsai és fővárosi vendégeket is vártak a szervezők.

Törzsvendégek vagyunk, minden évben részt veszünk a fonyódi rendezvényen 

– mondta a kaposvári Boldizsár László. Varázsa van a helynek: feleségemmel együtt szeretjük a várost és a Balaton minden évszakban lenyűgöző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában