Sonline.hu videó

2024.03.21. 19:28

Hunyáról nevezik el a kamaraszínpadot a Csikyben

A kaposvári színházparkban gyülekeztek a rokonok, barátok, kollégák és színházbarátok csütörtökön, ahol végső búcsút vettek Hunyadkürti Györgytől.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

A Jászai Mari-díjas művész február végén hunyt el váratlanul, 73 éves korában. Rendhagyó módon, búcsúztatóval köszöntek el tőle, akik szerették, ott ahol a legjobban szeretett lenni, a Csiky Gergely Színháznál. A megemlékezők között voltak közeli családtagjai mellett, a város elöljárói, színészkollégák, de Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház korábbi direktora és Bérczes László, a Csiky Gergely Színház korábbi rendező-dramaturg­ja is lerótta tiszteletét Hunya előtt.

Fotó: Lang Róbert

– Díjakkal, rengeteg tapssal, mosollyal és könnyekkel díjazott ember, barát és kolléga. Hiánya pótolhatatlan veszteség a város, a színház és a közönség számára is – mondta Fülöp Péter, színházigazgató megemlékező beszédében. Egyúttal bejelentette, hogy Hunyadkürti György tiszteletére, róla nevezik el a kamaraszínpadot, ahol utoljára fellépett. Ennek avatása az Országos Színházi Találkozón, júniusban lesz. 

Egy szál virággal emlékeztek. Fotó: Lang R. 

A kollégák nevében Sarkadi Kiss János búcsúzott Hunyától. – Kevés nálad alázatosabb színész van ma Magyarországon. Harminc év alatt sokat dolgoztunk együtt, voltál apám, főnököm, inasom, bajtársam és bármilyen furcsán hangzik szomszédasszonyom. Bevallom mindig csodáltam a színházhoz való alázatodat, mondta a Csiky Gergely Színház színésze. – Az utolsó előadásod az Apa volt, abban láttalak utoljára. Az előadás végén a forgószínpad mint egy eltökélt, kíméletlen óra kipörgetett az időből. Úgy képzelem, hogy ott, abban a másik dimenzióban állandó ügyelőd Székely Gyuri bácsi társaságában ti hamarosan próbálni kezdtek és még az is lehet, hogy a Babarczy tanár úr rendezi majd, szeretném ezt hinni, mondta a Csiky Gergely Színház színésze.

A város lakói nevében Szita Károly polgármester vett búcsút. – Hunyadkürti György ráncai mögött nem csak a neki rendelt idő állt, sokkal inkább az a sűrű jelenlét, amellyel élt és létezett, amellyel betöltötte a teret és a Csikyt. Akkor is ha szólt, akkor is ha hallgatott, mondta a városvezető.

A "műszak" és a háttérdolgozók nevében Kiss István, a Csiky Gergely Színház kellékese idézte fel utolsó beszélgetését a legendás színésszel. Amikor a következő évados terveiről is beszélt neki – ahogy ő szólította – Hunya úr.  – Mire végeztünk a beszélgetéssel kihűlt a kávé és azt mondtam neki, majd beszélünk, csak vigyázzon magára. Akkor még nem sejtettem, hogy a következő beszélgetés még odébb lesz. Meg, hogy majd az orosz népi posta kellékeit "föl" kell cipelnem magammal, meg persze a hamutartót is, idézte fel utolsó beszélgetésüket a Csiky kellékese.

Ezt követően betemették a Színházparkban ültetett emlékfát és a rajongók, valamint kollégák fehér rózsákat helyeztek el a tövében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában