Kézművesség

2024.03.29. 11:30

Tapétavágóra cserélték a régi beretvát a törökkoppányi tojáskarcoló asszonyok

Korábban pengével, ma már tapétavágó késsel készülnek a karcolt tojások Törökkoppányban. A somogyi településen nagy hagyománya van ennek a kézműves technikának. Korábban a férfiak, ma már az asszonyok készítik a karcolt tojásokat.

Góz Lilla

– Először megfestem a tojást, majd tapétavágó késsel karcolom bele a mintát, végül parafinolajjal fényesítem ki – mutatta a készülő karcolt tojást Berta Katalin, aki több mind harminc éve készít különleges húsvéti tojásokat. – Régen főtt tojással dolgoztunk, majd lyukas tojásra váltottunk – tette hozzá a törökkoppányi népi iparművész, aki először megfesti, majd karcolja és csak utána fúrja és fújja ki a tojást. – Tapétavágó késsel sokkal könnyebb dolgozni, régen a borotvakést használták, amelyet a borbélyoktól kaptak. Eleinte a férfiak művelték, édesanyám is egy idős bácsitól tanulta – mesélte Berta Katalin. 

Márkus Zoltánné hatvan éve készíti a karcolt tojásokat. – Tizennégy évesen átmentem a szomszédba, mert szerettem volna karcolt tojásokat – mesélte mosolyogva a törökkoppányi kézműves. – Akkor a kezembe adták a beretvapengét és a tojást, így tanultam meg. A mintákat nem rajzoljuk elő. Itt nem lehet radírozni, ha nem úgy sikerül egy virág, ahogy szeretném, áttervezem a mintát – mutatta alkotásait Márkus Zoltánné. A mintákat kacsa-, liba-, tyúktojásra is karcolja. 

– Van négy lányunokám, akik a tojásos szobába nem mehetnek be – mesélte mosolyogva Margit néni, aki idén már több mint ezerhétszáz karcolt tojást készített el. – A törpetyúk tojására szeretek a legjobban dolgozni, mert az áll kézre és fehérebb a héja – jegyezte meg Muth Andrásné. Hozzátette: kézműves társától kapott egy kotlóst korábban, így azóta már biztosított az alapanyag, törpetyúkok kapirgálnak az udvarán. 

A türelem sok-sok hímes tojást terem

– Régen a búzakalász, a szegfű volt a kedvelt minta, ma már a madár és a különböző formájú virágmotívumok a legnépszerűbbek. A koppányi asszonyok fontosnak tartják, hogy átadják a fiatalabb generációnak a karcolt tojás készítésének hagyományát. A helyi általános iskolában már több alkalommal tanították a gyerekeket a kézműves mesterségre. Legutóbb a helyi Hangya házban mutatkoztak be az alkotók termékeikkel, és bárki tapétavágót ragadhatott, hogy kipróbálja, mennyi türelem kell ahhoz, hogy elkészüljön egy karcolt tojás. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában