A Holló és galamb

2017.10.19. 15:34

Röhrig Géza: a szabadság formája a rend, a rend tartalma pedig a szabadság

A szabadságról és a rendről tartott előadást Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője a Kaposvári Egyetem Kulturális Központjában, a Rippl-Rónai Művészeti Kar szervezésében.

A Holló és galamb, avagy A szabadságnak világ kell című műsorának témája a saját élete és személyes sorsa mellett 1956 tanulsága is. A Kossuth-díjas színművész örömmel jött Kaposvárra, mert családi emlékek kötik Somogyhoz, egykor édesapja a kaposvári mezőgazdasági technikum tanulója volt.

– Az előadásom témája a belső és a külső szabadság összefüggése, ennek kapcsán arról elmélkedtem, hogy miért végződnek balul a forradalmaink, mely törvényszerűségek érhetők tetten ebben – mondta Röhrig Géza. – Addig az állításig jutottam el, hogy a szabadság formája a rend, a rend tartalma pedig a szabadság. Ha nincs szabadság, akkor rend is csak ideig-óráig lesz. Viszont az a szabadság sem tud fennmaradni, ami nem éri el a rend szintjét. Ennek teológiai vonatkozásai, megjelenítései is vannak. Arról a bibliai paradoxonról beszélek, hogy törvényt az a szabadító Isten ad, aki kivezeti népét a szolgaság házából. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy vagy rabszolgák vagyunk, vagy szolgálatban élünk. Ez a szolgálat lehet egy magasabbrendű dolog, mint a hit szolgálata.

Röhrig Géza a kaposvári nézőközönségnek dedikálta a saját verseskötetét, amely Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit címmel jelent meg. Portálunknak elmondta, hogy készül az új verseskötete, amelynek a témája természetesen a szabadság lesz, hiszen nézete szerint szabadság nélkül nincs vers sem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában