Búvárúszó-világbajnokság

2017.08.03. 09:30

Varga Krisztina számára a munka és az úszás jelenti a nyári pihenést

Két éremmel térhetett haza a nem olimpiai sportágak nagy seregszemléjéről, a szintén négyévente esedékes, Lengyelországban rendezett Világjátékokról Varga Krisztina, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Ador­ján SE 21 éves uszonyos és búvárúszója.

Fenyő Gábor

– Az ember azt gondolná, hogy a Világjátékokról hazatérve a jól megérdemelt pihenőjét tölti. Ehelyett most is itt van az uszodában...

– Ha úgy nézzük, nekem ez jelenti a pihit: tűz a nap, én meg a medence mellett vagyok – mondta a 21 éves Varga Krisztina, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE kiválósága. – Nem szeretem, ha tétlenül telik a nyár: itt szoktam dolgozni az uszodában. A Kaposvári VK ifjú pólóspalántái nyári táborban edződnek; most éppen rájuk ügyelek.

– De az edzéseket azért „hanyagolja”?

– Délutánonként csobbanok egyet. Nem bírnám ki egy kis úszás nélkül, de ez inkább amolyan levezetés csak.

– Mennyi munka volt a wrocławi ezüst és bronz mögött?

– Távol áll tőlem, hogy sajnáltassam magam, de iszonyúan sok: mindent a Világjátékoknak rendeltem alá. Tavaly érettségiztem Kaposváron a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, de a Világjátékok miatt nem adtam be a felvételimet. Végig a vízben voltam, kivéve azt a másfél hetet szeptemberben, amikor betegséggel bajlódtam. A Világjátékok előtt másfél héttel rendezték szintén Wrocławban az Európa-bajnokságot. A többi magyar versenyzővel együtt azt is kihagytam annak érdekében, hogy minél jobban szerepeljek a Világjátékokon.

– Az elmúlt egy évben hány kilométert hagyott maga mögött?

– Érdemes lenne összeszámolni... A reggeli edzéseken négy, délutánonként pedig hat kilométert úsztam. A Világjátékok előtt két héttel aztán fokozatosan csökkent a mennyiség; ekkor már a gyorsításon volt a fő hangsúlyt. Egyébként egy év alatt 50 gyorson négy, 100 gyorson pedig kilenc tizedet, azaz majd’ egy másodpercet javultam.

– Sok sportoló – pólósok, triatlonisták, öttusázok, úszók és búvárúszók – beilleszti a felkészülési programjába a hagyományos Balaton-átúszást.

– Nekem eddig még sajnos nem sikerült. De annyi jót hallottam már róla, hogy egyszer biztosan kipróbálom. Számomra az lenne jó, ha halasztanának. Addigra ugyanis vége a nagy világversenyeknek, s végre mehetnék én is úszni.

– A Világjátékok megvolt, jöhet az egyetem.

– A Pécsi Tudományegyetem sportszervezői szakának hallgatója leszek szeptembertől. Szeretnék minél többet Kaposváron lenni, hogy továbbra is a megszokott környezetben edzhessek a Kovács László, Hajdu Sándor, Makatics Péter edzőtrió hathatós útmutatásával.

– Nem lesz egyszerű összeegyeztetni a tanulást a sporttal.

– Én is ettől tartok, így aztán valószínűleg az egyéni tanrend lesz a megoldás.

– Vagyis nem áll le.

– Amíg csak bírom, addig csinálom. Jó lenne négy év múlva is eljutni a Világjátékokra.

– Gyakran feltűnik röplabdamérkőzéseken.

– Aminek több oka is van. Egyrészt a húgom, Edina a Kaposvári Röplabda Akadémia serdülőcsapatának a tagja, s az egyik legjobb barátnőm, Száraz Brigitta is röplabdázik. Másrészt pedig nemcsak sportoló, hanem szurkoló is vagyok. Ha azon a hétvégén éppen nincs valamilyen versenyem, akkor ott vagyok a Fino-Kaposvár és az 1. MCM-Diamant meccsén, de a kosarasokat és a pólósokat is megnézem.

– Bele is kóstolt ezekbe a labdajátékokba?

– Szeretek röplabdázni. Az idén a Világjátékok miatt nem igazán volt rá időm, de régebben gyakran kijártunk a Desedára játszani. Attól persze azért nem kell tartani, hogy sportágat váltanék.

A hat világ- és Európa-bajnokságon 13 medált szerzett

2011 – junior-Európa-bajnokság, Miskolc.

100 m uszonyos úszás: 8. hely. 100 m búvárúszás: 9. hely.

2012 – junior-világbajnokság, Graz (Ausztria).

200 m uszonyos gyorsúszás: aranyérem. 100 m uszonyos gyorsúszás: ezüstérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 4 × 200 m uszonyos váltó: bronzérem. 4 × 100 m uszonyos váltó: 5. hely.

2013 – junior-Európa-bajnokság, Szczecin (Lengyelország).

50 m uszonyos gyorsúszás: aranyérem. 100 m uszonyos gyorsúszás: aranyérem. 200 m uszonyos gyorsúszás: aranyérem. 4 × 200 m uszonyos váltó: 4. hely 4 × 100 m uszonyos váltó: 6. hely.

2013 – világbajnokság, Kazany (Oroszország).

100 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 200 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: 5. hely. 50 m búvárúszás: 15. hely.

2014 – Európa-bajnokság, Ligna­no (Olaszország).

200 m uszonyos gyorsúszás: ezüstérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: 4. hely. 50 m búvárúszás: 7. hely. 100 m uszonyos gyorsúszás: 9. hely.

2015 – világbajnokság, Yantai (Kína).

200 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: 5. hely. 100 m uszonyos gyorsúszás: 6. hely. 4 × 100 m uszonyos váltó: 9. hely.

2016 – világbajnokság, Volosz (Görögország).

200 m uszonyos gyorsúszás: ezüstérem. 100 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: 5. hely. 4 × 100 m uszonyos váltó: 7. hely.

2017 – Világjátékok, Wrocław (Lengyelország).

100 m uszonyos gyorsúszás: ezüstérem. 50 m uszonyos gyorsúszás: bronzérem. 4 × 100 m uszonyos váltó: 7. hely.

Az aranyműves

A serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt országos bajnokságokon szerzett aranyérmeinek a száma 60 fölött jár.

Az ifjúságiaknál 100 m uszonyos úszásban, a junioroknál 50 m búvárúszásban, a felnőtteknél pedig 400 m uszonyos gyorsúszásban övé az országos rekord.

Rövidpályán (25 m) hét országos csúcsot számlál. A junioroknál 50, 100 és 200 m uszonyos gyorsúszásban, 50 és 100 m uszonyos úszásban, valamint 50 m búvárúszásban, a felnőtteknél pedig 50 m búvárúszásban tartja a rekordot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában