világbajnokság

2017.09.02. 07:52

Kajak-kenu: sérülés, betegség nehezítette a magyarok dolgát

Eredményes világbajnokságot zárt a csehországi Racicében a magyar kajak-kenu válogatott, amelynek a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője, Faludy András volt a csapatvezetője. A sportolók összesen tíz érmet, öt első, három második és két harmadik helyet szereztek.

Klein Péter Nándor

Magyarország nyerte a pontversenyt a felnőtt Gyorsasági és Parakenu Világbajnokságon, ezen belül a női kajak szakágban is az élen végzett, míg az éremtáblázaton a második helyen zárt.

– Sikeresnek értékeli a szereplést?

– Az érmek számát tekintve elégedett vagyok, hiszen Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal előzetesen tíz medált tűztünk ki célként – fogalmazott Faludy András, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Versenysport Bizottságának elnöke. – Generációváltás történt, az Olimpiához képest 90 százalékban megfiatalított csapattal utaztunk a vb-re. Ki kell emelnem a női négyest: az előfutam siralmasan sikerült számukra, hiszen Medveczky Erika betegséggel küszködött, a Takács Tamara–Vad Ninetta páros pedig csalódást keltő ötödik helyen végzett számában. Ebből felálltak, s rajt-cél győzelemmel nyerték meg az 500 méteres versenyt. Kammerer Zoliék 1000 méteres négyesénél év közben történt egy változás, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság májusban jelentette ki, hogy az olimpiai szám nem az 1000, hanem az 500 méteres táv lesz. Erre még nem tudtak átállni. Zoli azt mondta, hogy ez életük legjobb ideje volt, amivel ezüstérmet szereztek. Ami nekem jó érzés, hogy Olimpia előtt erre a négyesre tettem le a voksomat, szerintem akkor is szép eredményt érhettek volna el, de nem ebben az összetételben indultak. A férfiak K-4 500 méteres csapatszereplése azonban csalódás volt. A napokban leülünk az edzőkkel és megpróbáljuk kielemezni, hogy mi volt a baj. Egy Európa-bajnok négyesről beszélünk, akik világcsúcs idővel nyertek akkor. Ennek ellenére majdnem négy másodperccel gyengébb időt mentek a vb-n. Beszélgettem a fiúkkal a futam után, a vezérevezős, Nádas Bence azt mondta, hogy 250-nél úgy érezte, mintha fejlövést kapott volna, nem tudta elképzelni, hogyan induljanak az utolsó 200 méterre, mert már addig is – kajakos nyelven szólva – üveghangon mentek. Lucz Dóra, aki félig kaposvári nyolcadik lett K-1 200 méteren, mint Európa-bajnok, de nem érheti szemrehányás, mert sűrű volt a mezőny. Horváth Bence második helye sprint távon mindenképp kiemelendő, valamint Kopasz Bálint eredménye is, aki a királyszámban lett negyedik, úgy, hogy előző nap ráesett az ujjára a hajója, ami majdnem eltört.

– Sok sérülés is nehezítette a versenyeket, Kopasz Bálinton kívül is.

– Mellette Medveczky Erika küzdött betegséggel, valamint Tóth Dávid elesett lépcsőn. A szombati napunk katasztrofálisan sikerült. Azt, hogy csak három érmünk volt, az temetői hangulatot eredményezett. Szerencsére vasárnapra megrázta magát a csapat és kijött ebből a gödörből. Olyan feltámadást mutattak a versenyzők, amire csak a legnagyobbak képesek.

– Milyenek voltak a körülmények?

– Nagyon jó az infrastruktúra, de a szállásunktól 50 kilométerre voltak a versenyek, ami még autópályán is 40 perc. Az utazás nap mint nap óriási logisztikát jelentett a vezetőség részéről. A pálya megfelelő volt, nem voltak rajta növények, mint Rióban, igaz a kivezető árkoknál, akár kézzel is, 10–15 kilós pontyokat foghattunk volna.

Suba Róbert két ezüsttel gazdagodott

A parakenus Suba Róbert második helyen ért célba a VL1 200 méteren. A döntő másik magyarja, Juhász Tamás hetedik lett. Suba Róbert a kajak KL1-es kategória előfutamában legyőzte a riói paralimpiai bajnok lengyel Jakub Tokarzt, majd döntőben a brazil Cardoso da Silva, a szám specialistája mögött ért célba, így újabb ezüstéremmel gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában