lovastorna

2017.12.12. 19:52

Történelmi siker – Bence Balázs a világ élvonalában

Harmadik alkalommal nyert meghívást a lovastorna Világ Kupa-sorozatra Bence Balázs, a Lovasakadémia SC sportolója, aki kiváló eredményekkel nyitotta a szezont.

Kun Zoltán

Nagy elvárásokkal tekintett az idei szezon elé Bence Balázs, a Lovasakadémia SC kiválósága. Villányi Krisztina edző 21 éves tanítványa magasra tette a lécet; a kérdés úgy szólt, hogy az idén is tudja-e hozni a tavalyi formáját.

Az idei első Világ Kupa-fordulót a spanyol fővárosban, Madridban rendezték. A verseny érdekessége volt, hogy a résztvevők a szervezők által biztosított ismeretlen lovakon szálltak harcba egymással alig 24 órával azután, hogy megismerkedtek leendő partnereikkel. A 2014-es junior Európa-bajnok Bence Balázs azonban nem véletlenül vált arról híressé, hogy gyorsan alkalmazkodik.

Rengeteg különböző lovon versenyzett már az elmúlt években, így a kaposvári lovastornász Hot Date Tek nevű olasz lovával rögtön a dobogó harmadik fokán kezdte a szezont. Ez a helyezés azonban még messze nem biztosította azt, hogy Bence Balázs ott is lehessen majd a márciusi döntőben.

A második párizsi forduló előtt a kaposvári sportoló elmondta, nagyon szeretne egy újabb bronzérmet. Megvédené a tavalyi francia fordulóban megszerzett pozícióját, s ezzel is közelebb kerülne a fináléhoz. A verseny azonban egészen máshogy alakult. Bence Balázs a verseny előtti napon, az érkezésekor szembesült azzal, hogy francia lova, Uvea nem igazán tudja teljesíteni a feladatot, így a legutolsó pillanatban kénytelen volt lovat cserélni. Végül a holland Safari hátán mutatta be a gyakorlatait.

Az első körben több versenyzőnek is gondja akadt. Még azoknak is, akik saját lovukkal szerepeltek. Bence Balázs viszont – szokás szerint – gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, és kiváló gyakorlatával a második helyig jutott. A második kör ugyan nem volt problémáktól mentes – Safari nem volt olyan stabil, mint első alkalommal –, Bence Balázs azonban így is helytállt.

Újabb történelmi siker született: magyar versenyző első alkalommal szerzett ezüstérmet a Lovastorna Világ Kupán. A kaposvári versenyző ezzel ráadásul át is vette a vezetést Világ Kupa-sorozat pontversenyében. A rangos sorozatból még négy forduló van hátra. A két ünnep között Belgiumban, Mechelenben folytatódik a VK, ahol a kaposvári Bence Balázsért is szoríthatunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában