dagad a vitorla

2018.03.08. 14:00

Egyedi pénzérmét is vernek a jubiláló Kékszalagra

A Magyar Állami Pénzverdében már készülnek azok az érmék, amelyek az 50. jubileumi Kékszalag vitorlásverseny tiszteltére készülnek. Ez csak egy azon külsőségek közül, amely az évfordulós bajnokság különlegességére igyekszik felhívni a figyelmet.

Kolumbán Tünde

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke azt mondja: igyekeznek minden tekintetben méltóképpen ünnepelni Európa legrégebbi és leghosszabban futott tókerülő versenyét, így a hozzá

kötődő egyhetes balatonfüredi fesztivál a vízparton is igyekszik majd népszerűsíteni a vitorlázást.

A jubileum alkalmából a szervezők rekordot is szeretnének dönteni, és arra koncentrálnak, hogy egy erőteljesebb marketingtevékenységgel elérjék a 600 nevezőt. A Kékszalag ma már a technológiai csodák versenye is, a jubileum évében azonban külön figyelmet szeretnének szentelni azoknak a régi típusú hajóknak, amik az innováció mellett a tradíciót képviselik.

– Valamikor a Kékszalag azért indult, hogy mindig a legjobb fejlesztésű hajók és kormányosok nyerjék meg. A kitervelők azonban akkor még nem gondolhattak arra, hogy ilyen forradalmi változás megy végbe a hajóépítésben – magyarázza Kollár Lajos, aki régi hajósként korábban maga is annak a híve volt, hogy a Kékszalag maradjon meg a hagyományos egytestű hajók versenyének, a véleménye azonban időközben változott.

– Tudomásul kell venni, hogy a világ halad, de a régi hajók megbecsülését nem szabad alább hagyni – hangsúlyozta az MVSZ elnöke. – Ezek a hajók nem az abszolút első helyért fognak küzdeni, de egymás között jó versenyt vívnak. Az 50. jubileum okán szeretnénk őket külön is értékelni, nagyobb figyelmet szentelni nekik.

Kollár Lajos arról is beszélt, hogy a Kékszalag iránt a külföldiek részéről is egyre nagyobb az érdeklődés, és részben a versenyre irányuló figyelemnek is köszönhető a vitorlázás iránti növekvő érdeklődés.

Az első Kékszalag 21 hajót felvonultató mezőnye 1934. július 27-én rajtolt el Balatonfüredről, míg az 50. verseny mezőnye az idén július 26-án vág neki a légvonalban 155 kilométeres távnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában