Hetes

2018.08.07. 21:18

Bezárult a kör: Balajcza Szabolcs visszatért Somogyba

Nem a hétköznapi történetek közé sorolandó Balajcza Szabolcs szorija. A remek hálóőrt – aki a Kaposvári Rákóczi színeiben 55, az Újpest hálóőreként pedig 302 NB I.-es meccsen volt érdekelt – júliusban egy esküvőn beszélték rá, hogy legyen a megye egyes Hetes kapusa.

Fenyő Gábor

– Tudta, hogy pár éve az akkor még megye kettes Hetesnek már volt bajnok és Magyar Kupa-győztes játékosa?

– Valóban? – kérdezett vissza a 39 éves Balajcza Szabolcs, aki az Újpesttel ezüstérmes volt 2009-ben, öt évvel később Magyar Kupa és Szuper Kupa-győzelmet ünnepelhetett, s többször is tagja volt a válogatott keretnek.

– Csak éppen más sportágból érkezett. A válogatott röplabdázó Deák Márkról van szó, aki a 2015/2016-os és a 2016/2017-es szezonban erősítette a Hetest, már amikor éppen szabad volt az a hétvégéje.

– Most, hogy mondja, már rémlik. Annál is inkább, mivel ismerem Márkot.

– Nehéz elhinni, hogy egyetlen NB I.-es vagy NB II.-es klub sem tart igényt a szolgálataira.

Amikor a szezon végén elköszöntem a Siófoktól, több profi klub is keresett, ám ezek csak hitegetések voltak – felelte Balajcza Szabolcs. – Akkor döntöttem úgy, hogy befejezem a profi pályafutásomat. Amikor aztán ez kiderült, több amatőr csapat is megkeresett Budapesten és környékén, s itt Somogyban is.

– Na de miért pont Hetes?

– Nem hétköznapi történet, az tény. Az az igazság, hogy vannak ismerőseim, sőt, rokonaim is Hetesen. Július közepén hivatalos voltam egy esküvőre. Ott kezdtek győzködni, én pedig azt mondtam, hogy miért ne?

– A bemutatkozás mindenesetre remekül sikerült: 2–0-ra verték a Kadarkút csapatát a Magyar Kupa megyei selejtezőjében.

– A megyei bajnokság az, ahol (még) őszinte a futball. Egyébként 22 évvel ezelőtt ebből az osztályból indultam: 17 évesen lettem az akkor a megyei bajnokságban szereplő Kaposvári Rákóczi II. csapatának a kapusa, amely Kaposmérőben játszotta a hazai bajnokijait.

– Még a 2005/2006-os idényben volt egy elképesztő sorozata az NB I.-es Rákóczi hálóőreként. 538 percen át, azaz majd hat meccsen keresztül érintetlen maradt a kapuja.

– Tényleg remek időszak volt, jól esik rá visszagondolni. Ilyen csak egyszer van egy kapus életében.

– Lesz-e ehhez hasonló sorozat Hetesen?

– Egy ember nem tud csodát tenni, meg hát azért nem az újonc hetesi egylet a legerősebb csapat a megye egyes mezőnyben – mondta Balajcza Szabolcs. – Mindettől függetlenül azon vagyok, hogy legyen.

– Meddig fog még védeni?

– Szerintem az életem végéig... Augusztus 1-jétől az Újpesti TE Akadémájának vagyok az utánpótlás kapusedzője. Itt tartom karban magam, vagyis csak a hétvégi meccsekre járok el Hetesre.

– Össze lehet egyeztetni a kettőt?

– Nem felejtették el, hogy 11 évig vigyáztam a lilák kapujára, vagyis nagyon rugalmasan kezelik a helyzetet. De nem kettőt, hanem hármat kell (majd) egymással egyeztetni; itt Budapesten ugyanis szeretnék összehozni egy magán kapusiskolát.

– Somogyból indult, s itt is fejezi be, mármint kapusként.

– Úgy néz ki, hogy igen, bár nem így terveztem; somogyi profi klubtól szerettem volna „nyugdíjba” menni. Mindenesetre hagy úgy nézzük, a hetesi történettel bezárult a kör.

NB I.-es focisták a Mennyei Megyeiben

Ütőképes csapatot lehetne azokból összehozni, akik a megyei bajnokságban szerepelnek, s NB I.-es múlttal rendelkeznek.

Ebből a szempontból a Balatonlelle a legerősebb, ahol Hegedűs Gyula, Graszl Norbert és Balogh László is komoly élvonalbeli múlttal rendelkezik, míg az újonc Hetes összeállítása Balajcza Szabolcs nevével.

Egy osztállyal lejjebb is találhatók ismert játékosok; példának okáért a Déli csoportban Jután Meksz Gyula, Északon Balatonszabadiban pedig Molnár Ferenc, míg Balatonszemes Perger András. A megye háromba kiesett Zamárdi Szabadi Csaba szolgálataira számíthat, aki immár játékosedzőként irányítja a Balaton-parti együttest.

A mesterek közül a Nagyatádot vezető Keszei Ferenc és a Balatonkeresztúron dolgozó Deákvári Antal ismeri jól az NB I. légkörét.

A sípmesterek között is található volt NB I.-es – külföldön is légióskodott – kapus Posza Zsolt személyében, s korábban Mező Tamás, a Kaposvári Rákóczi egykori védője is belekóstolt a játékvezetés rejtelmeibe.

Ami a somogyi sporikat illeti, Barna Gábor viszi a prímet, aki az NB II.-ben fúj, Mayer Gábor és Kiss Balázs pedig partjelzőként ténykedik. A jelek szerint a gyengébbik nem körében is egyre népszerűbb a bíráskodás. Régebben ritkaság számba ment, ha egy hölgy tűnt fel a partvonal mellett, most viszont már féltucatnyinál is többen lengetnek, illetve fújják a sípot Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában