videó

2018.09.12. 15:54

Visszatért Kaposvárra a hokisok toborzója

Januárja után ismét Kaposvárra érkezett a Magyar Jégkorong Szövetség jégkorong sportágat népszerűsítő, „Gyere Hokizni” elnevezésű roadshow-ja. A Kisfaludy Utcai Tagiskolában és a Jégcsarnokban közel száz gyermek ismerkedett a sportággal.

Kun Zoltán

A Magyar Jégkorong Szövetség, valamint a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola a „Gyere Hokizni” Roadshow keretében közösen rendezte szerdán a sorozat kaposvári állomását. A toborzó programja a helyi partner intézményben, a Kisfaludy Utcai Tagiskolában kezdődött, majd folytatásként a Jégcsarnokban zárult. Délelőtt közel százan hallgatták az egykori válogatott klasszis Vas Márton, valamint a ma is aktív válogatott Kiss Andrea élménybeszámolóját. A délutáni korcsolyaoktatáson közel hatvanan vettek részt a Jégcsarnokban.

Az élménybeszámolót követően a sportcsarnokban száraz, játékos ügyességi versenyeket is rendeztek, emellett a hokis felszereléseket is bemutatták, a gyerekek pedig felpróbálhatták azokat. A jelenlévők játékos hokis kérdésekre válaszolhattak ajándékokért.

A „Gyere Hokizni” programunk célja változatlan. Minden olyan városban, ahol jégpálya található, csapatot szeretne a szövetség. A kisgyermekek számára elérhetővé és szerethetővé akarják tenni a jégkorongot. Fontos, hogy az ilyen találkozókon legyenek példaképek. Csakúgy, mint januárban Szuper Levente, egykori válogatott csapattársa, Vas Márton pályafutása ugyancsak kiváló példa a gyerekek előtt. Velük valóban lehet népszerűsíteni a sportágat.

– A Dunaferr csapatában kezdtem a pályafutásom – mondta bemutatkozásképp a gyerekeknek Vas Márton. – Itthon még a Sapa Fehérvár AV 19 együttesében játszottam. A külföldi karrierem során megfordultam amerikai, kanadai, francia, német és osztrák csapatokban is. A magyar válogatott tagjaként szép sikereket értem el Szuper Leventével együtt, aki ebben a programban is velem együtt járja az országot. Sok emberrel megismerkedtem és a különböző országok kultúrájával találkoztam ott élésem során. Már csak ezért is érdemes elkezdeni a jégkorongozást.

Vas Márton mellett Kiss Andrea aktív játékosként vesz részt a szövetségi népszerűsítő programban. Egyben bizonyíték arra, hogy nemcsak fiúk űzhetik ezt az igencsak férfiasnak tartott sportágat.

– Nyolc évesen tanultam meg korcsolyázni iskolai keretek közt – kezdte bemutatkozását Kiss Andrea. – Ott szólt egy edző, hogy lehet jégkorongozni. Az Újpestbe kerültem, azóta két éves svájci kitérővel a MAC és a Fradi csapataiban szerepeltem. A felnőtt válogatottal feljutottunk az A csoportba, ez az eddigi legnagyobb siker. A lányokat is szeretnénk bevonni a sportágba, örömteli, hogy egyre többen választják a hokit.

Akik kedvet éreznek a sportág iránt, azok a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola együtteseiben léphetnek jégre. Több korcsoportban működtetnek csapatokat.

A munkát a szlovén Marko Fiser irányítja szakmai igazgatóként. A Kanadát is megjárta szakember korábban a Magyar Jégkorong Szövetség mentor-programja keretében került Kaposvárra, ahol idén már nagyobb szerepvállalásra kérték. A gyerekekkel rajta kívül öt edző dolgozik a Kasiban. Az U16-os és U14-es korcsoportban Barna Dénes, míg az U12-ben Somogyi Róbert készíti fel a gyerekeket. Ő a másodedzője a az eggyel idősebbeknek is. Az U10-ben Tamás Kevin irányítja a szakmai munkát, az U8-as korcsoportosoknál, valamint a kezdőkkel Szántó Marcell edző dolgozik. A sportiskolásoknál Puchmann Petra edző felel a kapusok felkészítéséért és ő az U8-asok másodedzője is. A 12-16 évesek bajnoki rendszerben csatáznak a riválisokkal, a fiatalabbak pedig tornákra utaznak, melyeken számot adhatnak az edzésen elsajátított játékelemekből.

A kaposváriaknál jelenleg Pázmándi Zsófia válogatott. A játékos alapembernek számít az U18-as magyar válogatottban, amely az év elején kiharcolta a bentmaradást a Divízió I. A csoportjában. Pázmándi Zsófia valamennyi mérkőzésen pályára lépett a korcsoportos világbajnokságon. Rajta kívül az U16-os válogatott összetartására Maricsek Sárát is rendszeresen hívják, míg az U14-eseknél több sportiskolás fiú is részt vett már a különböző edzőtáborokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában