a jövő bajnokai

2019.04.19. 16:54

Kaposvárra érkeztek a régió legjobb úszói

Kaposváron találkoztak a Jövő Bajnokai, akik egy olimpiai bajnok úszónő kíséretében előbb megtekinthették a már elkészült új uszodát, majd több érdekes elméleti és gyakorlati előadáson is részt vehettek.

Klein Péter

Uszodabejárással kezdődött a Jövő Bajnokai számára a kaposvári programsorozat, amely számos érdekességet tartogatott a Dél-Dunántúli régió sportolói számára. Az ifjú úszók Szita Károly, Kaposvár polgármesterének és Dér Tamás, Kaposvár alpolgármesterének vezetésével tekinthették meg az uszodakomplexumot. Ezt követően pedig a Munkácsy Mihály Gimnáziumban nem csak ők, hanem edzőik és szüleik is hasznos előadásokon vehettek részt. A Magyar Úszó Szövetség több mint egy éve futó sportoló-edző-szülő hármasra építő rendezvénysorozata mindhárom fél számára tartogatott hasznos elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

– A Magyar Úszó Szövetség utánpótlásprogramjának kiemelt helyszíne Kaposvár, annak apropóján is, hogy nemsokára átadják az új uszoda, ahol május 29-e és június 2-a között megrendezésre kerül az országos ifjúsági bajnokság – mondta Jancsik Árpád, Magyar Úszó Szövetség régiófelelőse. – Az új létesítmény nagy segítség lesz majd a régiós versenyrendszerben, hiszen csak Kaposvár és Pécs rendelkezik 50 méteres versenymedencével.

Az uszodát a londoni ötkarikás játékok hosszútávúszó bajnoka, Risztov Éva is megtekintette.

– Egy gyönyörű uszodát láthattam, melyben polgármester úr kalauzolt végig – tudtuk meg Risztov Évától. – Nagyon jó lett, számos praktikus dolgot tartalmaz.

Az olimpiai bajnok sportoló ezt követően az ifjú úszókkal tartott a Munkácsy Mihály Gimnáziumba is, ahol édesanyja is előadást tartott.

– Éva több előadást tartott már, amikor egyszer azzal jött haza, hogy sok szülő kérdezi tőle, hogy hogyan is kéne a sportoló gyermekét támogatnia – fogalmazott Tar-Molnár Ágnes, aki egy budapesti sportiskola igazgatóhelyetteseként dolgozik és tanít. – Mivel én érintett vagyok a kérdésben, ezért felkért, hogy tartsak a szülőknek egy előadást, melyben azt emeltem ki, hogy a legfontosabb dolog, hogy a gyereknek kell akarnia, az edzőnek javasolnia, a szülőnek pedig a háttérben segítenie. Ezek a szerepek pedig nem cserélhetőek fel.

A Magyar Úszó Szövetség a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a megfelelő tájékoztatásra, a Bayer céggel kötött megállapodás is ennek az egyik lépése. A kaposvári programon rövid tájékoztatást kaptak a gyerekek, majd a cég alkalmazottai a szülőkkel is beszéltek az esetlegesen felmerülő problémák kezeléséről, illetve azok megelőzéséről.

Ezzel párhuzamosan a sportolókhoz két neves edző is érkezett. Egressy János, egyetemi docens a hajlékonyság szerepéről tartott gyakorlati előadást. Kovácshegyi Ferenc, aki Gyurta Dániel erőnléti felkészítője volt a kezdetektől és jelenleg Gyurta Gergely edzője, pedig a korosztályos szárazföldi felkészítéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatai.

– Rendre részt veszek a Jövő Bajnoki programban, hiszen úgy érzem, hogy kaptam annyit ettől a sportágtól, hogy átadjam a tapasztalataimat – mondta Kovácshegyi Ferenc, a Testnevelési Egyetem oktatója. – Ezúttal a szárazföldi munka utánpótlásra vonatkozó részével készültem a régió fiatal úszói számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában