TRIATLON

2020.08.10. 11:15

Badar a vasemberek bajnoka

Harmincadik alkalommal rendezték meg a somogyi városban és környékén az eXtremeMan Ironman triatlonversenyt, amely a Hosszútávú Triatlon Országos bajnokság is volt egyben.

Györke József

A gyékényesi kavicsbánya-tóból szinte egyszerre jött ki a vízből Badar Gergő, Petsuk Zoltán és Handó Dávid. A 180 km-es kerékpáros táv során Badar Gergő mintegy negyedórát vert rá a többiekre a maratoni futás előtt. Menet közben Pistyuk Bence, Erdélyi Dániel és Handó Dávid közt folyt a harc a jobb helyezésért, ám végül a már seniornak számító 41 éves Horányi Gábor került ki győztesen, aki aztán a 3. helyig meg sem állt.

Nagy érdeklődés kísérte a korábbi győztes Zelinka Gabriella futását, aki komoly előnnyel vezette a nők mezőnyét, aztán a 6. körnél előbb lépésre tért át, majd fel is adta a küzdelmet a 33 fokos nagy páratartalmú hőségben. Az egyik befutó a célszalag átszakítása után épp fogadta volna a gratulációt, amikor összeesett.

Kitettek magukért a szurkolók is a sokat jelentő buzdításaikkal. Dicséret illeti a hűsítőállomásokon ténykedő fiatalokat, akik mindent megtettek, hogy kiszolgálják a futókat. Az út mentén végig felsorakoztak a családtagok, a barátok. Ők szintén kivették részüket az eredmények közléséből, valamint a kért üdítőkből. Húszfős küldöttséggel képviselte a várost az olaszországi San Vito is. Fulvio Cantarutti sportért felelős referens nagy lelkesedéssel kísérte a kis csapatát a jó kapcsolatnak köszönhetően.

A viadalon 403 egyéni és 170 körüli volt a váltókban futók száma. Az abszolút győzelmet Badar Gergő szerezte meg Petsuk Zoltán és Horányi Gábor előtt. A női versenyt a Kanadában élő kettős állampolgárságú Brown (Szilasi) Viktória nyerte, Szikszai Mónika, valamint Szádvári Judit előtt.

A férfi győztes Badar Gergő hét évvel ezelőtt indult már Nagyatádon. A Tiszakécske VSE versenyzője inkább külföldön versenyez rendszeresen. Kapóra jött a vírushelyzet, így megismerhette a magyar erőviszonyokat, pályákat. Jobb időre számított. Úszás után harmadik helyen jött ki. A kerékpározásnak köszönhette előnyét. Legnehezebb volt számára a második futókör. Meg is ijedt, hogy a korábbi bokasérülése újult meg, de szerencsére folytatni tudta a győzelemig.

Nagy taps kísérte a VTExpress váltócsapat beérkezését. Ők csak ezért jöttek Nagyatádra és alkottak egy csapatot – mondta Rasovszky Krisztián nyílt vízi úszó világbajnok, az idei Balaton-átúszás győztese. Társa, Rónaszéki Balázs vb 20. helyezett tekerte le a 180 km-t, míg Kovács Tamás a londoni maraton olimpikonja futotta le a maratoni távot. Ő a maratoni táv eddigi legjobb idejét lefutó magyar versenyzője.

Közben elkezdődött az eredményhirdetés, melyre páran szinte a célba érkezést követően jöttek át a színpadhoz. Korcsoportonként hívták a futamgyőzteseket. Újabb pár főt felavattak a TTT (Tízen Túliak Társasága) soraiba. A város különdíját Pócz Tamás érdemelte ki. Ő az eddigi első ízben részt vevők közül a legjobb idővel ért célba. A díjkiosztáson részt vett a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, Lőrincz Kata is. A legjobb nagyatádi Tóth Gábor, a TRIATÁD edzője lett.

Szorgosan dolgoztak a masszázssátorban, valamint a szomszédságában lévő sátorrészben, ahol sportöltözékeket lehetett vásárolni, melynek bevételéből a városi árvízkárok helyreállítását szeretnék segíteni. Ugyancsak egy urnát is elhelyeztek, melyben ugyanezért a célért pénz gyűjtöttek. A Schwinn Csepel felajánlásából egy befutó hölgy egy kerékpárral távozhatott otthonába.

Már az esti tűzijátékra készülődtek, amikor bemondták, hogy érkezik a „Van még hová az úton” elnevezésű szuperváltó az eXtremeMan legendás veteránjaival: a 79 éves Szüts Miklóssal, a 76 éves Theo Spillemannel és a 77 esztendős, huszonkilencszeres ironmennel, a budapesti Szebeni Endrével. Többen eléjük futottak és kísérték őket a célba a közönség nagy ovációja mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában