KAPOSVÁR

2020.09.22. 11:26

A halas etetőanyag lehet a nyerő a Nyugger-kupán

Nyugdíjasoknak szervez versenyt vasárnap a Gyertyános Horgász Egyesület.

Molnár Gábor

Ha hétvége, akkor horgászverseny, ezúttal a nyugdíjasokat hívja pecázni a kaposvári Gyertyános Horgász Egyesület, a Nyugger-kupa vasárnap reggel fél hétkor kezdődik. A tudáspróba egyik támogatója a dombóvári Top Mix, mely etetőanyagokkal járult hozzá a megméretés sikeréhez.

Amikor a cég ügyvezetőjét megkérdeztük, miért állt az egyesület versenyei mellé, azonnal rávágta: – mert sok barátom van ott, s ha megkeresnek, akkor lehetetlen nemet mondani. Szinte minden sporttárs más-más csalira, etetőanyagra esküszik, de sokan pecázás közben váltogatják a halaknak felkínált étket.

– A Gyertyánost ismerve mindenképpen pontyos etetőanyagot kellene használni, s ha módszert is ajánlhatok, akkor a feedert vagy a method feedert mondanám – tette hozzá Papp József. – Kicsit konkrétabban a halas ízek lehetnek a nyerők, de ez sok mindentől függ, például az évszaktól vagy éppen a víz hőmérsékletétől is. Ha a kopoltyúsok nem ennék a halast, akkor egy natúr, kukoricaalapú etető is nyerő lehet, melyet egy kis klasszikus aromával, eperrel vagy mézzel lehet cifrázni. A horog végére kicsi, narancssárga színű method pelletet raknék.

Reneszánszát éli a fedder-módszer, melynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűség.

– Ha elmegyek egy úszós versenyre és rakósbottal akarok pecázni, akkor kicsi hozzá az autóm, mert rengeteg cuccot kell vinni, s nem utolsó sorban nagy felkészülést, szerelést igényel – fogalmazott. – Viszek két rakósbotot, ahhoz, ha komolyabb a verseny, akkor illik kipakolni tíz top szettet, még számításba jöhet a matchbot, az jelent még négy pálcát hozzá a megfelelő felszerelésekkel, ehhez elegendő mennyiségű etetőanyagot kell vinni és ládát. A feedernél ugyanakkor sokkal kevesebb kiegészítő, ha bizonytalanok vagyunk, akkor elviszünk maximum négy botot, ami árban meg sem közelíti egy-egy jobb matchbot árát, s elég hozzá egy kis láda és egy kevés etetőanyag. Ha ugyanezt methodra fordítom le, akkor még egyszerűbb, mert oda kell két fedderbot, néhány kosár, egy tálca és egynapos horgászathoz két kiló etetőanyag, ráadásul élő csalival sem kell bajlódni.

Egyre népszerűbb a horgászat Magyarországon, s szerencsére egyre több fiatal választja ezt a szabadidősportot.

– A lányunokám négyéves korában már faggatta a vizet – elevenítette fel Papp József. – Ahhoz, hogy a gyermekünkkel megkedveltessük a horgászatot, nagy türelem kell. S a szülőnek egy olyan hozzáállása, hogy ne orsós, pontyos botot adjon a gyereknek, hanem fokozotosan kell kezdeni. Apróhalazással, rövid bottal, amit a gyerek könnyen elbír, könnyen kezel és sok halat fog vele. Erre a legjobb a snecizés, hiszen ehhez minimális etetőanyag kell, a kisgyerek is könnyen be tudja dobni. Egy 2-2,5 méteres bot, melyen csak egy úszó van zsinórral és pár szem csontkukac elegendő – ezzel nagyon jól fog szórakozni. Ha fél órára, negyven percre le tudjuk kötni a figyelmét, az már nagy dolog

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában