quadsport - fotó, videó

2021.03.08. 07:58

Zsófi négykeréken röpül a siker felé

Mohácsi Zsófia ugyan még csak tizenkét éves, mégis évek óta sikeres quad versenyző. Korosztályában tavaly harmadik lett az országos bajnokságban, és az edzéseken fiúkat megszégyenítő bátorsággal terelgeti a több száz kilós versenygépet. A hétvégén a zselickislaki motocross pályán gyakorolt, és azonnal lenyűgözött minket bátorsága és elszántsága.

Barkóczy László

– Ez a negyedik éve, hogy quadozom – mondta el Zsófi. – Egészen kicsi korom óta vonzott a sebesség. Apukám, Mohácsi Balázs, aki egyben az edzőm is, mindig megemlegeti, hogy alig pár évesen már elektromos kismotort szerettem volna. Mikor megkaptam, szinte mindenhová azzal mentem, még távolabbi kirándulásainkra is vittük magunkkal.

Aztán egyszer apával elmentünk egy quad versenyre, és akkor ott a pálya szélén éreztem azt, hogy ezt a sportot én kipróbálnám – nagyon vagány dolognak éreztem. Eleinte persze csak hobbi volt számomra. Idővel aztán kaptam saját quadot is, és elkezdtem vele versenyezni. Ma már a Kaposvári Autósport Egyesület hivatalos, liszensz-engedéllyel rendelkező versenyzője vagyok, rendszeresen edzek, és igyekszem folyamatosan fejleszteni magam.

 

Sokan azt gondolják tévesen, hogy egy négykerekű quaddal könnyebb menni és versenyezni. Zsófi is megerősítette, ez egyáltalán nincsen így, jó erőnlét, koncentráció, és felkészültség kell egy verseny sikeres teljesítéséhez.

– A verseny mindig egy hivatalos regisztrációval indul, és a gépátvétellel, – folytatta Zsófi, –ahol minden esetben ellenőrzik, hogy a quadjaink versenykész állapotban vannak-e. Ezután először van egy felvezető kör, amin megismerjük a pályát, ha szükséges állítunk a quadokon, majd 15 percig tartó „időmérő” ahol eldől a verseny rajtsorrendje.

Ezt követi a verseny, ami 45 perc +1 kör szokott lenni. Sokszor találkozom olyanokkal, akik számára a quad nem „igazi” sport, mert ők úgy gondolják, hogy csak ülni kell a quadon és nyomni kell a gázt. Nem is gondolják, hogy mekkora fizikai erőnlétet, taktikát és technikát igényel egy 45 perces verseny. Őket szívesen felültetném egy versenykörre a quadomra.

 

Mohácsi Zsófi a tavalyi évben indult először országos bajnokságon, ahol rögtön a dobogóra is állhatott. A hivatalos MAMS lista alapján az Országos Quad bajnokság HQC Junior kategóriájában a harmadik helyen végzett. Azonban hiába a siker, máris a jövőt tervezi.

– Az idei évben már el is kezdtem a felkészülést a következő versenyre – válaszolta kérdésünkre a fiatal versenyző. – Ez most talán az eddigieknél is érdekesebb számomra, mivel eddig egy Suzuki LT-Z 250-es quaddal versenyeztem, de idén már úgy döntöttünk, hogy egy kategóriával feljebb lépünk, és egy erősebb quaddal, egy Honda TRX 400 EX Sportrax-al vágok neki a 2021-es szezonnak. Jelenleg tesztelem, „ismerkedem„ az új géppel. Ez már egy jóval erősebb quad, mint a korábbi, de remélem az idei évben is dobogóra állhatok.

Még úgy is, hogy én most a junior kategóriában versenyzem, ahol nagyon népes a mezőny, hisz egyre népszerűbb ez sport. Sőt, ebben az évben már sok olyan tavaly még gyerek kategóriában versenyző fiatal kerül fel a junior kategóriába, akik nagyon ügyesek és komoly ellenfeleim lehetnek. Az első versenyem áprilisban lesz Béren.

Mohácsi Zsófi testvérével a Honda quad nyergében

Zsófi folyamatosan edz, mint elmondta Kaposvár környékén több olyan pálya is van, ahol rendszeresen gyakorolhat. Az erőnléti és elméletei felkészülésben sokat segít az egyesület elnöke Feitner Viktor és édesapja, Mohácsi Balázs is.

– Az egész család támogatja Zsófit, és szurkolunk érte – mondta el Mohácsi Balázs, Zsófi édesapja. – Azt gondolom, hogy a szabályok betartása mellett, illetve a biztonsági felszerelések viselésével a quad sem veszélyesebb, mint bármelyik másik sport. Zsófi lovagolni is szeret, azt például sokkal veszélyesebbnek tartom. Mert hiába száguld egy többszáz kilós, közel ötven lóerős quaddal, esetenként akár hetvennel is. Mégis csak ő irányít...

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában