uszonyos úszás

2021.07.06. 09:30

Értékes tapasztalatokkal tért haza a lignanói vb-ről Szabó Száva Hargita

Sokat tanult első junior világbajnoki szerepléséből Szabó Száva Hargita, az 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzője. A fonyódi úszó bár másodpercekkel lemaradt a dobogóról fő számában, de így sem bánkódik.

Klein Péter

Fotó: Muzslay Péter

Minden idők legjobb szereplését tudhatja maga mögött a magyar junior uszonyosúszó-válogatott. Az olaszországi Lignanóban rendezett világeseményen ugyanis kitettek magukért hazánk kiválóságai, akik összesen tizenkilenc éremmel zártak. A Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE sportolója, Szabó Száva Hargita ugyan nem tudta világbajnoki medállal gyarapítani éremkollekcióját, de így sem bánkódik, hiszen a válogatott egyik legfiatalabb tagjaként még lesz erre alkalma.

– Nagyon sok tapasztalatot szereztem, és sok új barátságot kötöttem, így összességében nagyszerűen éreztem magam az olaszországi Lignanóban rendezett junior világbajnokságon – mondta Szabó Száva Hargita, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzője. – Azt egy kicsit sajnálom, hogy a versenyen kívül másra nem igazán maradt időnk, így nem tudtam felfedezni a környéket. Már alig várom, hogy újra kvalifikáljam magam és utazhassak a következő nagy világeseményre.

A fonyódi úszó két számban állt rajkőre a világbajnokságon: 200 méteres uszonyos gyors­úszásban a 11. helyen zárt, míg fő számában, 400 méteres uszonyos gyorsúszásban az előfutamot megnyerve került döntőbe, ahol végül két másodperccel lemaradva a dobogótól, az ötödik helyen ért célba.

– Mindkét futam előtt nagyon izgultam, főként a 400 gyors előtt, hiszen az a fő számom – tette hozzá az Adorján SE tehetsége. – A 200 méteres futammal elégedett vagyok, hiszen arra nem igazán készültünk, míg 400 méteren egy kicsit többet szerettem volna javítani az egyéni csúcsomon. A döntőben arra számítottam, hogy odaérek a dobogóra, de csak a két orosz úszóval számoltam, a görög és az olasz versenyzővel nem, így lemaradtam a harmadik helyről, de ebből is lehet tanulni. A hangulat nagyszerű volt a versenyen, de azt sajnálom, hogy a koronavírus miatt nem mehettünk be az uszodába szurkolni a társaknak.

Elismerő szavak

Id. Kovács László, az 1.MCM-Diamant Adorján SE mesteredzője elismerően nyilatkozott Szabó Száva Hargita teljesítményéről.

– Kiemelkedően teljesített télen, hiszen ősszel még szó sem volt arról, hogy junior válogatott lehet – mondta. – Az ötödik helyezéssel elégedettek vagyunk a fő számában. Még két évig ebben a korosztályban szerepel, így jövőre megcélozzuk a dobogót, két év múlva pedig még nagyobb álmokat szövünk.

A kaposvári versenyző nem tudta éremmel zárni a vb-t, de ettől függetlenül a magyar küldöttség kiválóan szerepelt.

– Hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzéremmel zártunk, ez minden idők legjobb junior világbajnoki szereplése, ami önmagáért beszél – fogalmazott Veres András edző. – Külön kiemelném, hogy az érmek jelentős részét olyan fiatalok szerezték, akik még jövőre is ebben a korosztályban versenyeznek. Négy váltóversenyszámban is érmet szereztünk, ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozott és erős volt a mostani junior válogatott.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában