úszás

2021.11.15. 09:51

Somogyi éremesővel zárult a négy napos verseny

Egy híján tíz (!) versenyszámban harcolta ki az „A” döntőt a házigazda Kaposvári Sportközpont és Sportiskola versenyzője, Halmai Petra a rövidpályás országos úszóbajnokságon. A csütörtöki nyitónapon bronz jutott neki 100 mellen, szombaton ezüst a hosszabbik távon, míg vasárnap a 4 x 100-as vegyes váltóval lett harmadik.

Fenyő Gábor

Bombaként robbant a hír, hogy a tokiói olimpia után Kaposváron a 17. rövidpályás országos úszóbajnokságon tér vissza a medencébe a háromszoros olimpiai bajnok és ötkarikás ezüstérmes, összesen 60 (!) világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel büszkélked(het)ő Hosszú Katinka. Nagy dérrel-dúrral harangozták be az indulását, de hogy már a verseny felénél távozott Kaposvárról, arról nem igazán olvashattunk...

A csütörtöki nyitányon és a pénteki folytatásban is biztosan nyerte a délelőtti előfutamát 100, majd 200 vegyesen. Az esti döntőkben már közel sem ment ilyen jól. A 100 mell eredményhirdetésekor még nyakába akasztottak egy bronz­érmet, pénteken 200-on viszont lecsúszott a dobogóról. Bár még két versenyszámban nevezett, inkább összepakolt, s elhagyta Kaposvárt. Nagyon bízunk abban, hogy nem ez volt Hosszú Katinka (rosszul sikerült) búcsúja, s láthatjuk még őt versenyezni.

A szombati folytatásban újabb döntős helyezéseket – na meg egy ezüstérmet – nyugtázhattunk. A 200 méteres mellúszásban Halmai Petra, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola versenyzője a hatodik helyen jutott be az „A” döntőbe, ahol aztán majdnem nyolc másodpercet javított az időeredményén, s ezzel a dobogó második fokára állhatott fel. Ugyancsak szombaton volt érdekelt a 4 x 100-as mix vegyes váltónk (Halmai Petra, Halmai Blanka, Király Dániel, Harsányi Mátyás), amely a hetedik helyen került a fináléba. Az esti döntőben aztán Halmai Petrát Kovács Nóra váltotta, s egy hellyel sikerült előrébb lépni, vagyis hatodikak lettek.

 

A zárónapon, azaz vasárnap hat döntőben is érdekeltek voltunk. A 4 x 100 méteres férfi vegyes váltónk (Király Dániel, Kardos Dániel, Korvicska Péter, Harsányi Mátyás) az ötödik, míg női csapatunk (Halmai Petra, Kardos Eszter, Turi Csenge, Kovács Nóra) a nyolcadik, a 4 x 50 méteres férfi gyors váltónk (Harsányi Mátyás, Kardos Dániel, Korvicska Péter, Király Dániel) a nyolcadik, a hölgyek pedig (Kovács Nóra, Halmai Blanka, Király Zsófia és Halmai Petra) a hetedikek lettek az előfutamban. Egyéniben Halmai Petra 50 m mellen ötödikként, míg 50 m háton negyedikként került be az esti fináléba.

A délelőtti előfutamokhoz képest semmit nem változtattak a kaposváriak a döntőben szereplő váltókon. A 4 x 100 méteres férfi vegyes váltó továbbra is maradt az ötödik helyen, a nők viszont öt (!) helyet léptek előre, s végül bronzéremnek örülhettek. Következtek az egyéni döntők, ahol két számban is érdekelt volt Halmai Petra. Ötven méter mellen egy helyezést tudott javítani, azaz negyedik lett, akárcsak az 50 méteres hátúszásban. A két ötvenes döntőt egymás után rendezték, így csak pár percet pihenhetett Petra. Éppen ezért nagyon becsüljük meg ezt a két negyedik helyezést.

– Vasárnap tízszer csobbantam Kaposváron a medencében: négyszer az előfutamban, ugyancsak négyszer a döntőben, előtte pedig kétszer a bemelegítő edzéseken – mondta zárszóként Halmai Petra.

A versenyen siófoki úszónk Németh Nándor is szép eredményeket szerzett, hiszen a tokiói olimpikon megvédte 100 méter gyorson bajnoki címét.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik