Együttműködés

2022.02.23. 08:35

Parasporttal és filmekkel érzékenyítik a gyerekeket

Öt esztendeje február 22. a magyar parasport napja. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége Lélekmozgató programot hirdetett országos szinten, így Kaposváron is.

Trancsik Zsanett

A magyar parasport napját 2017 óta ünneplik, minden évben február 22-én. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MRB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával Lélekmozgató programsorozatot is hirdetett, melynek lényege, hogy a testnevelésórák keretében különböző életkorú diákok kipróbálhatták a fogyatékkal élők csapatsportágait. 


Kaposváron két intézményben is megtartották a rendezvényt, az egyik a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a másik pedig a II. Rákóczi Ferenc Tagiskola volt. 


– A Bárcziban különböző parasportok kipróbálására volt lehetősége a gyerekeknek, például floorball, boccia, csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda, valamint vakfutás – mondta Kovács Attila, a Bárczi Gusztáv módszertani intézmény vezetőhelyettese. – A Lélekmozgató program együttműködésre hívja a gyerekeket, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az épek és a fogyatékossággal élők. A sportágakkal pedig megpróbálják a fiatalok beleképzelni magukat egy fogyatékkal élő helyzetébe. 


Az MPB és a FODISZ sok témába vágó dokumentumfilmet ajánlott az intézményeknek. Egy, a korosztálynak megfelelőt választottak ki a tanárok, melyet osztályfőnöki órán vagy napközis foglalkozás keretein belül néztek meg, majd beszélgettek róla. Az óvodásoknak hasonló témájú meséket vetítettek, illetve könyveket olvastak nekik, majd ezekhez készítettek rajzokat. 


– Elsősorban a többségi intézményekről szól a parasport napja, ezért a Rákóczi-iskolába is folytatódtak a programok, tőlünk vitték át az eszközöket, így az ott tanuló diákok is kipróbálhatták a sportágakat – tette hozzá a vezetőhelyettes. 
 


Fotó: Lang Róbert

Címkék#Parasport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában