Nyeregből rúdra

2022.04.13. 13:26

Hajlékony kaméleonként dacol a fizika törvényeivel

Eleinte csak poénnak szánta Bence-Kiss Krisztina a rúdsportolást. Végül olyannyira bejött neki, hogy ma már rendszeresen versenyeken szerepel és a kaposvári sportélet szerves része lett az általa alapított egyesület.

Trancsik Zsanett

Bence-Kiss Krisztina közel kilenc éve ismerkedett meg közelebbről a rúdsport világával. Miután a tízéves lovastornász karrierjét abbahagyta, másik mozgásforma után kutatott, amely hasonló jellegű, mint a Pannon Lovasakadémiában végzett tréningjei. 

 

– Először nem gondoltam komolyan, hogy elkezdek rudazni, de aztán vettem otthonra egy mobilrudat, amelyen You­tube-videók alapján gyakoroltam – emlékezett vissza Bence-Kiss Krisztina. – Végül elmentem egy órára, amikor még Budapesten laktam, másnapra elég durva izomlázam is lett, ám azóta teljesen beszippantott a dolog. Fél év után már versenyeztem, utána megcsináltam az oktatói képzést, így 2015 óta oktatok Kaposváron. Eleinte csak azért csináltam meg a tanfolyamot, hogy abból is tanulhassak és jobban belelássak a sportba. 

 

A Chameleon Poledance két éve működik a városban sport­egyesületként, előtte csak sportcsapatként tevékenykedett. 2015-ben szülei otthonában kezdett oktatni Krisztina egy mobil rúdon, egy évre rá a megyeszékhelyre költözött, és azóta bérel termet a városban. A duópartnerével, Szabadi Szabolccsal profi kategóriában versenyeznek és heti háromszor öt-hat órát edzenek, amely alatt összeállítják a koreográfiát. 

 

– Nálunk sokan vannak, akik nem versenysportolók, hanem csak hobbiszinten űzik, de általában harminc-negyven körül mozog az aktív tagok száma, akik hetente járnak edzésre – fogalmazott a rúdsportoló. – Jelenleg csak rudas óráink vannak, de ha valaki magasabb szinten szeretné csinálni, akkor szükség van kiegészítő tréningekre is. Mivel az egyesületünkön belül nincs nyújtás, így a mellettünk lévő teremben, a MoveProban vannak rehabilitációs és nyújtós foglalkozások a duótársam vezetésével. 

 

Tavaly két versenyük volt, a Pole Artistic Hungary, amely egy művészibb jellegű verseny, illetve a világbajnokság, amelyre decemberben jutottak ki egy amatőr egyéni és profi duóval. Tervükben van idén a Pole Art-vb, de Krisztina gondolkozik, hogy karikán is induljon egy-két kisebb versenyen. 

 

– Az egyik legbüszkébb arra vagyok, amikor 2019-ben a felnőtt női egyéniben kijutottam a rúdsport-világbajnokságra, ez olyan dolog volt, amire abszolút nem számítottam, teljesen meglepetésként ért – hangsúlyozta. – Illetve felnőtt duóban a magyar bajnokságon másodikak lettünk, a Pole Artistic Hungary nemzetközi versenyen kétszer szereztünk ezüstérmet, decemberben a rúdsport-vb-n Bolognában pedig hetedikek lettünk. Amatőr sportolónk, Gál Réka felnőtt női egyéniben a magyar bajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel és ugyanebben a kategóriában ő is kijutott a világbajnokságra, ahol tizennyolcadik lett. 

 

Nemrég ismét megmérették magukat elit felnőtt duóban a Pole Artisticon Budapesten, amelyen egy történetet adtak elő. A témájuknak komoly jelentése volt, nem kell mindig a tökéletességre törekedni, hanem el lehet engedni az elvárásokat, határokat. A formációjuk ezüstérmet ért, Gál Réka pedig egyéniben tizenharmadik lett. 
– Ez egy olyan sport, amely személy szerint mindenkinek mást jelent, más jelenti a kihívást, nekem például a legnagyobb kihívás az, hogy mióta eljöttem Budapestről, nem tudok rudas edzővel együtt dolgozni, ha saját magunkat eddzük, nincs aki kívülről megnézze a gyakorlatokat – emelte ki a volt lovastornász. – A tanítványoknál pedig az akaraterő a kihívás, mivel nehéz sport, sokszor fáj, amikor a rúd nyúzza a bőrt, így kérdés, kinek van elég akaratereje ahhoz, hogy tovább csinálja akkor is, ha fáj meg nehéz. Sokan ezért hagyják abba. 

 

Jövőbeli terveik között az októberi Magyar Kupa áll, decemberben a világbajnokság Olaszországban, valamint a Magyar Látványtánc Szövetségének versenyein méretik meg magukat a junior sportolók. 
– A versenyzést mindenféleképpen folytatni szeretném, a pozitívum, hogy van hetven pluszos kategória is – mondta nevetve Bence-Kiss Krisztina. – Sok minden van, amiben lehet fejlődni, tehát van csomó célom, hogy mit szeretnék magamon fejleszteni, illetve továbbra is szeretnék tanítványokat és olyan edzőket kinevelni, akik tudják segíteni az edzésmunkát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában