Akadályfutás - 63. Bázis

2022.08.21. 15:43

Az erő és a kitartás volt a legfontosabb az akadályfutóknál

Szombaton, a 63. Bázis nagyatádi akadálypályáján rendezték az akadályfutó Összefogás sorozat idei utolsó állomását. A nagyon nehéz versenyen a sportág elitje gyűlt össze, hogy egy jó hangulatú, de kemény versenyen vehessen részt.

Barkóczy László

Az időjárás is kegyeibe fogadta a sportolókat szombaton délelőtt Nagyatádon. Már az előzetes közös, pályabejárás alatt elállt az eső, hogy aztán átadja helyét az előbb szűrt, majd szikrázó napsütésnek. A versenyzőknek szükségük is volt erre a kis könnyítésre, mert Vlasics Zoltán, a 63. Bázis Sportegyesület vezetője egy igazi erőpróbát tervezett be a versenyzőknek.

Nagyon nehéz feladatok voltak a 63. bázis OCR versenyén!
Nagyon nehéz feladatok voltak a 63. bázis OCR versenyén!
Fotós: Barkóczy László

Hetvenhét akadályt kellett leküzdeniük az indulóknak, mindössze közel két kilométeren. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy akadály volt akadály hátán, egyszerűen nem volt idő pihenni.

A versenyt a pálya kialakításának köszönhetően párokban kezdhették meg a versenyzők. Három percenként indulhatott két-két sportoló, hogy ne torlódjanak fel az egyes feladatoknál. Az első két induló Stommer László OCR Európa Bajnok és Gyömrei Máté, a 2017 Ninja Warrior győztese volt. Nagyon kemény tempót diktáltak, sokáig úgy tűnt nincs olyan akadály, vagy erőgyakorlat, ami kifogna rajtuk. Mindketten inkább a mászós, klasszikus OCR akadályokat kedvelik, abból ezen a versenyen most kevés volt, de ez sem torpantotta meg őket. A legtöbb versenyzőt a traktorgumi forgatás és a villanypózna átforgatás viselte meg a legjobban. Aki nem tudott teljesíteni egy akadályt, annak tizenöt négyütemű fekvőtámaszt kellett csinálnia büntetésből. Hogy a versenyt még izgalmasabbá tegyék, a pálya teljesítésére egy hatvanöt perces időlimitet határoztak meg a szervezők, ami biztosította, hogy senki nem lazíthatott a pályán egy pillanatra sem.

63. Bázis OCR akadályverseny
63. Bázis OCR akadályverseny
Fotós: Barkóczy László

– Egy olyan versenyt terveztünk erre a napra, ami nem egy speciális OCR akadályverseny – mondta el kérdésünkre Vlasics Zoltán a verseny főszervezője. – Mindezt azért, hogy minél többen meg tudják csinálni, ki tudják magukat próbálni egy ilyen versenyen. Tényleg nem volt könnyű, hisz a hetvenhét akadályhoz nagyon sok erő és ügyesség is kellett. Bejöttek a számításaink, hiszen közel hatvanan neveztek, és mindenki meg tudta csinálni a feladatokat. Ha mégsem, akkor pedig büntetőfeladatot kapott, így mindenki teljesíteni tudta a versenyt.

Ez a verseny az Összefogás 2022 sorozat utolsó állomása is volt egyben.

 

– A Magyar OCR Szövetségben merült fel az ötlet, hogy a sportágon belül szükség volna egy ilyen sorozatra – folytatta Vlasics Zoltán. – Az országban megtalálható OCR akadálypályákon rendeztünk versenyeket egy közös elnevezés alatt. Ilyen pálya található Budapesten, Kecskeméten, Debrecenben, Nagyatádon. Nálunk ebben a sorozatban két verseny is volt. A korábbi egy klasszikus OCR verseny volt rengeteg nehéz mászással és futással, és ez a mostani, kevesebb futással mászással, de több nehéz erőgyakorlattal. Kicsit katonai jellegű lett ez az utolsó versenyünk, hiszen volt benne falmászás, lövészárokba ugrás, különböző magasságú palánkok, vagyis egy csomó olyan gyakorlat, melyekkel a katonák is találkozhatnak kiképzésük alatt.

 

A 63. Bázis vezetője a jövőt illetően még bizonytalan. Mint elmondta, ebben az évben több versenyt már biztosan nem rendeznek Nagyatádon, de jövő márciusban ígéretet kaptak egy kupafutamra. De bizakodóan áll a jövő elé.

 

A szombati versenyt követően, mindenki elismerően nyilatkozott a pályáról, és a feladatokról, pedig látszott, a sok akadály mindenkiből kivette az erőt.

OCR Akadályverseny a 63. Bázis szervezésében. A képen: Strommer László Fotó: Barkóczy László

– Végig nagyon magas pulzuson kellett dolgozni, ez nagyon megnehezített a versenyt – mondta el Strommer László, aki az idei olaszországi OCR Európa bajnokság győztese lett korosztályában. – Én nem szeretem annyira cipelős feladatokat, de ha ez a pálya, akkor ezt kell teljesíteni, nincs mese. Én mindent beleadtam, az biztos.

OCR akadályverseny a 63. Bázison. A képen Gyömrei Máté
OCR akadályverseny a 63. Bázison. A képen Gyömrei Máté
Fotós: Barkóczy László

Hasonló lelkesedéssel nyilatkozott a versenyről Gyömrei Máté, a 2017-es Ninja Warrior győztese is.

 

– Ez a mai pálya igazából nem az én képességeimhez lett tervezve, az biztos – nevetett fel Máté. – Ugyanakkor úgy érzem, sikerült minden beleadnom, és jól teljesítenem. A legjobban a mászós, „majomkodós” akadályokat szerettem. Legkevésbé pedig – szerintem a többiekkel együtt – a pózna átforgatást kedveltem, ahhoz rengeteg erő kellett, azt nagyon megszenvedtem.

 

–  Nem vagyok a nagyerőt igénylő akadályok híve, de ez ma egy nagyon jó pálya volt – lelkesedett Baranyi Sándor, aki 2021-ben az Abu Dhabi Spartan világbajnokságon a második helyet szerezte meg korosztályában. – Ez most egy teljesen más jellegű verseny volt, mint egy Spartan verseny. Ott a szintekkel teszik nehézzé a teljesítést, itt pedig az akadályokkal. Nagyon jó volt ezt is kipróbálni!

Baranyi Sándor Spartan világbajnoki második is indult a nagyatádi OCR versenyen!
Baranyi Sándor Spartan világbajnoki második is indult a nagyatádi OCR versenyen!
Fotós: Barkóczy László

A felnőttek mellett, rövidebb szakaszon, kevesebb akadállyal, de indítottak a szervezők gyerekfutamokat is. Ők talán még nagyobb elszántsággal vágtak neki a saját távjuknak, gyakran nem bíztatni, hanem visszafogni kellett a kisebbeket.

 

– Nagyon jól éreztem magam a mai versenyen, nagyon jól sikerültek az akadályok – mondta el kérdésünkre Szűcs Boldizsár, a verseny legfiatalabb indulója. – A majomlétrát nagyon szeretem, meg is tudtam csinálni, nagyon örültem neki. A házfalon ablakokba felmászni kicsit félelmetes volt, mert nagyon magasra kellett mászni, de azt is sikerült megcsinálnom. Ha tehetem, legközelebb is elindulok ezen a verseny, és még jobb helyezést próbálok majd elérni.

Szűcs Boldizsár legfiatalabbként vágott neki a nagyon nehéz küzdelemnek!
Szűcs Boldizsár legfiatalabbként vágott neki a nagyon nehéz küzdelemnek!
Fotós: Barkóczy László

Eredmények:

OCR akadályverseny Nagyatád, 63. Bázis
OCR akadályverseny Nagyatád, 63. Bázis
Fotós: Barkóczy László

Felnőtt férfi

  1. Gyömrei Máté
  2. Vlasics Zoltán
  3. Nagy Bálint
OCR akadályverseny 63. Bázis
OCR akadályverseny 63. Bázis
Fotós: Barkóczy László

Felnőtt nő

  1. Kiss Euridiké
  2. Csordás Tiborné
  3. Molnár Anita
OCR akadályverseny a 63. Bázison
OCR akadályverseny a 63. Bázison
Fotós: Barkóczy László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában