Kézilabda

2022.12.28. 14:50

A csurgói Hanusz Egon az év kézilabda-játékosa

Bár a hazai Európa-bajnoki szerepléssel nem kezdődött valami jól, de alapvetően nem zárt rossz évet a magyar férfi kézilabda, hiszen a válogatott simán vette a világbajnoki és Eb-selejtezős akadályokat.

Huszár Hajnalka

Rosszabbul nem is indulhatott volna a 2022-es esztendő a magyar kézilabdában, pedig nagy várakozások előzték meg a férfiválogatott budapesti Európa-bajnoki szereplését. A Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László vezette gárda szoros vereséget szenvedett Hollandiától és Izlandtól, egyedül Portugáliát győzte le, így már a csoportkörből sem jutott tovább a hazai rendezésű tornán. Kicsit talán túlizgulta és túlreagálta a csapat, hogy húszezer hazai drukker előtt kell játszania a meccseit az új csarnokban, és ugyan versenyben volt valamennyi ellenfelével. A döntő pillanatokban nem tudott elég higgadtan játszani és a szakmai stáb sem tudott olyan hatékonyan belenyúlni a mérkőzésekbe, mint az elmúlt két évben tette, ráadásul a világklasszis beálló, Bánhidi Bence sérülése is a lehető legrosszabbkor jött.

A kontinensviadal után a szövetségnek valamin változtatnia kellett, így márciusban azt a döntést hozta, hogy ezentúl a trió helyett csak az addigi másodedző, Chema Rodríguez vezesse a csapatot. Az új kapitány sikerrel vette az akadályokat, a kulcsember Bánhidi nélkül is magabiztos játékkal hozta a kötelezőt, előbb áprilisban a gyengébb játékerőt képviselő Izrael ellen kettős győzelemmel jutott ki a januári lengyel-svéd rendezésű világbajnokságra. Majd októberben hazai pályán Litvániát, idegenben pedig Grúziát győzte le simán, így vezeti Európa-bajnoki selejtezőcsoportját. 

Ha Bánhidi Bence egészséges lett volna, nem lenne kérdés, ki az év magyar játékosa, de a világklasszis beálló évét sajnos meghatározták a sérülései. A 2022-ben legtöbbet fejlődő magyar kézilabda-játékos kétségkívül az irányító Hanusz Egon volt, aki Csurgóról a Bundesligába igazolva felépítette magát és huszonöt évesen nemcsak a Stuttgart, hanem a magyar válogatott kihagyhatatlan játékosa is lett. Egyre bátrabban és kreatívabban mozgatja a csapatot, stabil teljesítményt nyújt, ami mutatja, hogy lesz, aki az idén harmincnégy éves Lékai Máté nyomába tud lépni, át tudja majd venni a szerepét, ha egyszer eljön az ideje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában