Úszás

2023.04.22. 20:47

Potyogtak az olimpiai szintek a Csik Ferenc Versenyuszodában

Öt olimpiai A szintet úsztak hazánk legjobb sportolói a kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában zajló a CXXV. Országos Úszó Bajnokság zárónapján.

Klein Péter

Korábbi fotó

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Szombaton az utolsó napjához érkezett a jubileumi, 125. országos bajnokság, azonban a zárónap mindjárt egy igazán várt döntővel kezdődött, legalábbis hazai szempontból. A rendező, Kaposvári Sportközpont és Sportiskola kiválósága, Kováts Alex, ugyanis bejutott a 200 méteres férfi hátúszás fináléjába, ahol remekül tempózott együtt az élen haladókkal, Kovács Benedek Bendegúzzal és Telegdy Ádámmal, s végül korosztályos csúccsal szerezte meg a bronzérmet, a két, olimpiai A szintet úszó sportoló mögött. A hölgyeknél Szabó-Feltóthy Eszter örülhetett az aranyéremnek és az olimpiai A szintnek.

– Próbáltam végig tartani a tempót a nagyokkal, ami sikerült is, hiszen korosztályos országos csúcsot úsztam – mondta Kováts Alex, a KASI versenyzője. – Úgy érzem, hogy kijött rajtam a másfél hónapos edzőtábor, elképesztően boldog vagyok, bár még nehéz feldolgozni ezt az eredményt! Az ifi Európa-bajnokságon szeretnék még ennél is jobbat úszni, ehhez gyakorolnom kell a fordulókat, a rajtot és a kiúszásokat.

A kaposvári úszó csupán hét tizedmásodperccel maradt le az olimpiai A szintről, így már most kitűzte az újabb célt maga elé: kvalifikálni a 2028-as ötkarikás játékokra.

A nap leghosszabb távján, 800 méteren újra olimpiai A szintnek tapsolhatott a lelkes kaposvári közönség. A Balaton ÚK úszója, Betlehem Dávid visszavágott csapattársának, Rasovszky Kristófnak az 1500 méteren elszenvedett vereségért, s megszerezte első magyar bajnoki címét, ami az ideje alapján olimpiai A szintet is jelentett számára.

Az 50 méteres női mellúszás A döntőjében két kaposváriért is szoríthattunk, ugyanis a Halmai testvérek közül Blanka az egyes, Petra pedig a hatos pályán tempózott. Előbbi végül a hetedik, míg a KASI olimpikonja a negyedik helyen csapott célba, hat tizedmásodperccel lemaradva a dobogóról.

A kaposvári Virth Balázs tanítványa, Milák Kristóf tartotta a minden nap egy aranyérem sort, ezúttal 100 méter pillangón gyűjtötte be az országos bajnoki címet – újabb olimpiai A szintet teljesítve – megelőzve csapattársát, Márton Richárdot és a harmadik helyen záró, siófoki születésű Németh Nándort.

A nap zárásaként ezúttal is a váltók csatáztak egymással. A KASI 4x200 méteres gyorsváltója mindkét nemben bejutott a döntőbe. A férfiaknál a Harsányi Mátyás, Kakuk Koppány Zéta, Kováts Alex, Kardos Dániel összetételű négyes sokáig a második helyen állt, végül pedig a szintén előkelő harmadikat szerezte meg – akárcsak 4x100 méteren – felrobbantva ezzel az uszodát. A nőknél Pálca-Juhász Emese, Király Flóra, Bakó Luca, Király Zsófi kvartett nyolcadik lett.

A döntők előtt ült össze az edzőbizottság, amely elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, de a világbajnoki csapat névsorát még az elnökségnek kell jóváhagynia, mielőtt hétfőn hivatalossá válna.

A CXXV. országos bajnokság legeredményesebb férfi versenyzőjének járó díjat Milák Kristóf vihette haza, míg a nőknél Késely Ajna érdemelte ki az ezért járó kupát. Az éremtáblán kimagasló fölénnyel végzett az élen a BVSC-Zugló harminc éremmel, a második helyre a Győri Úszó SE ért oda tizenöt érmmel, míg a dobogó legalsó fokára az Újpest férkőzött be hét medállal. A KASI végül 17. lett a 23 csapatot felvonultató mezőnyben.

 

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában