Arany a nyakakban

2023.06.03. 16:35

Bajnokcsapat! A Zrínyi ülhetett fel a megyei kosártrónra - fotók

A Zrínyi KK csapata nyerte meg a Somogy megyei kosárlabda-bajnokságot, miután a döntőben magabiztosan győzte le a Meló-Diák KK együttesét.

Molnár Gábor

A Zrínyi KK nyert a megyei kosárlabda-bajnokságot.

Fotó: Lang Róbert

– Álé, álé, csak a Zrínyi álé! – hasított bele a szurkolói rigmus a Kaposvár Aréna csendjébe. Szombaton nem sokkal ebéd előtt kezdődött ugyanis a Somogy megyei kosárlabda-bajnokság döntője, melyet a már említett együttes mellett a Meló-Diák KK-val vívott.


A találkozót Kovács Márió triplája vezette fel, melyre Zsille Péter hasonlóképp felelt. Fináléhoz méltó nagy küzdelem zajlott a pályán, látványos takarókkal és szép hármasokkal. A Zrínyi kispadján ott ült, de természetesen csak civilben Benke Szilárd is, a kaposvári kosárlabdázó az előző szezont a francia BCM Gravelines-Dunkerque együttesénél töltötte, de a nézők között ott volt Vojvoda Dávid, ahogy több egykori és jelenlegi játékos is. Az első negyed utolsó dobása Tóth Kristófé volt, ám dudaszós távolija leperdült a gyűrűről, így a pályaválasztó ötpontos előnnyel várhatta a második etapot. Melynek elejét nagyon megnyomta a címvédő és tizenegy egységgel ellépett, igaz ehhez az is kellet, hogy ellenfele több, mint három percig képtelen volt betalálni. A folytatásban ugyan magára talált a Meló-Diák, de a túl oldalon mindig volt valaki, aki egy-egy trojkával visszaállította a különbséget. Az első félidő slusszpoénját Ötvös Richárd szolgáltatta, aki az utolsó pillanatban vágott be egy triplát a szálkából, így csapata vonulhatott sokkal nyugodtabban a nagyszünetre.
 

A Zrínyi KK nyerte meg a Somogy megyei kosárlabda-bajnokságot.
Fotó: Lang Róbert


A térfélcsere után is nagyot harcolt mindkét együttes, de a zöldmezesek sokkal jobban céloztak és taktikusabban is játszottak, kihasználták ellenfelük összes védekezésbeli hibáját. Horváth Norbert büntetői után már tizenkilenc volt közte, Kovács Márió duplájával pedig huszonkettő... Nem tudott megújulni a Meló-Diák KK, mely nem tudta feltörni riválisa védekezését, s a harmadik felvonásban mindössze kilenc pontot szerezni, s ezzel nagyjából el is dőlt a bajnoki cím sorsa, hiszen 73–46-ra vezetett a Zrínyi. A zárószakaszban a nézők Romanek Péter edzőt, sőt Benkét és Vojvodát is pályára „követelték”, végül természetesen csak a tréner futott ki a parkettre. A hajrához közelítve, már nem maradt nyitott kérdés, a címvédő esélyeshez méltóan hozta a meccset, s ezzel megnyerte a Somogy megyei kosárlabda-bajnokság 2022/2023-as szezonját.
A Zrínyi KK sikere teljesen megérdemelt volt, hiszen úgy hozták le az alapszakaszt, hogy mindössze egyszer kaptak ki, s a rájátszásban is bajnokhoz méltó teljesítményt nyújtottak.
 


– Előzetesen inkább a Táncsicsot vártuk a fináléba, de az elődöntőben kikaptak a Melódiáktól – mondta Romanek Péter, a Zrínyi KK edzője. – Tudtuk, így sem lesz könnyű dolgunk, hiszen a Tóth-testvéreket az egész megyei bajnokság jól ismeri, elsősorban őket akartuk megállítani, s ez elég jól sikerült. Az a legnagyobb előnyünk, hogy nagyon kemény csapat vagyunk, vannak mindig kiemelkedő teljesítmények, ám igazából az a tíz-tizenegy ember, aki itt van mindig tudja ugyanazt a szintet hozni. Nem volt egyszerű dolgunk, kemény volt a mérkőzés, ezért nagy munkát kellett beletennünk. Örülök a magabiztos győzelemnek, ezért dolgoztunk az egész szezon során. Most pihenünk egyet, aztán ősszel kezdjük előről.
Zsinórban három bajnoki cím, összességében már négy, adódik a kérdés, mi lehet még a cél?
– Meg akartuk dönteni a Tüskevár rekordját, azaz a 35 veretlen meccset, de ezt „csak” beállítani tudtuk, túlszárnyalni nem – tette hozzá Romanek Péter. – Ez lenne a következő nagy feladat, illetve természetesen az újabb bajnoki címek.
Zrínyi KK–Meló-Diák KK 88–72 (23–18, 26–17, 24–11, 15–26)
Kaposvár Aréna. V.: Koncsek Balázs, Szecsődi Richárd Attila, Deák Zsuzsanna.
Zrínyi KK: Horváth N. (20), Kovács M. (15/9), Kovács D. (10/3), Csabai M. (9), Ötvös (8/6). Csere: Kun K. (16/12), Fodor D. (4), Begovácz (2), Kubatov P. (2), Lakos (2), Romanek (-). Edző: Romanek Péter.
Meló-Diák KK: Tóth K. (27/9), Tóth M. (17/9), Sótonyi Á. (11/3), Nagy N. (8), Zsille (7/6). Csere: Meggyes (2), Dömötörfi (-), Kosaras (-). Edző: Tóth Máté.
Kipontozódott: Sótonyi Á.
A bronzmérkőzésen
Gyakorlatilag már az első negyedben eldöntötte a Táncsics-Gyakorló a mérkőzés sorsát, miután már ekkor 19 pontos előnyre tett szert. A tolnaiak hiába próbálkoztak becsülettel, nem tudtak, mit kezdeni a Kovács Barna, Győr Bálint kettőssel, akik összesen hatvanhét pontot szereztek a meccsek, előbbi huszonhármat, utóbbi negyvennégyet, a két játékos, mindkét palánk alatt kiváló teljesítményt nyújtott. A Tamási rengeteget hibázott, sorra hagyta ki a ziccereit, s rengeteg labdát adott el. A félidőben már 61–31 állt az eredményjelzőn. A folytatás már csak formalitás volt, a pályaválasztó magabiztosan tartotta fórját, s végül százhúsz pontot dobva nyerte meg a találkozót, s ezzel együtt a bronzérmet is.
Táncsics-Gyakorló–Tamási Dámok 120–74 (32–13, 29–18, 28–18, 31–25)
Kaposvár Aréna. V.: Szecsődi Richárd Attila, Deák Zsuzsanna, Mester Milán.
Táncsics-Gyakorló: Győr B. (44), Kovács B. (23), Hideg B. (13/9), Hideg N. (12), Tombor M. (8). Csere: Balog Á. (11/9), Varga M. (9/3). Edző: Hideg Norbert.
Tamási Dámok: Cseresznyés M. (23/6), Fogarassy (17), Breuer-Orbán (11), Gácsi (10), Madarász (1). Csere: Ódor (12), Ribányi L. (-). Edző: Madarász András.
Kipontozódott: Varga M. a 36. percben.

A Somogy megyei kosárlabda-bajnokság Fair play-díját a Tamási Dámok csapata érdemelte ki, a pontvadászat legjobb dobója Győr Bálint (Táncsics-Gyakorló), a legjobb tripladobója Tóth Máté (Meló-Diák), a legjobb büntetődobója Horváth Norbert (Zrínyi), a legjobb játékosa Tóth Kristóf (Meló-Diák) lett, a döntő legjobb játékosának Kovács Máriót (Zrínyi) választották meg. A finálé után adták a szezon legjobb játékvezetőjének járó elismerést is, melyet Deák Zsuzsanna vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában