Diákolimpia

2023.06.05. 13:31

Érem nélkül ment haza a Siófok

A debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola csapata nyerte Kaposváron a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia Cseri úti központjában rendezett III. korcsoportos (5–6. osztályosok) országos diákolimpiai labdarúgódöntőt. A somogyi színeket képviselő siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola alakulata végül a negyedik lett.

Fenyő Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az már a péntek esti megnyitón kiderült, hogy egy nagy név is érkezett a fővárosból a somogyi megyeszékhelyre. A Gloriett Sportiskolai Általános Iskola csapatát ugyanis az egykori 31-szeres válogatott Pisont István dirigálja, aki hét szezont húzott le a Bp. Honvédnél, s háromszor volt bajnok (1988/1989, 1990/1991 és 1992/1993), egyszer ezüstérmes (1993/1994) és ugyancsak egyszer bronzérmes (1991/1992). Kupagyőztes volt 1989-ben és 1996-ban, és szintén kupadöntőt játszhatott 1990-ben. Tíz szezont töltött külföldön, ebből nyolcat Izraelben. A Beitar Jeruzsálem csapatával kétszer lett bajnok (1996/1997 és 1997/1998), a Hapóél Tel Aviv együttesével pedig bajnok (1999/2000) és izraeli kupagyőztes (2000) volt. 2020-ban kinevezték a Honvéd vezetőedzőjévé, amellyel Magyar Kupát nyert. Vele tartott Kaposvárra a fia és egyben edzőtársa, a 23 éves Pisont Patrick is. 

Szombaton aztán újabb ismerőssel találkoztunk, aki játékvezetőként ténykedett. A szintén válogatott Posza Zsoltnak Siófokon kezdődött a labdarúgó-pályafutása, majd Győrbe került, aztán Budapest, az Újpest (2002-ben megnyerték a lilákkal a Magyar Kupát) és a Vasas következett, védte a Kaposvári Rákóczi FC kapuját, majd az NB III.-as Balatonlellén fejezte be a játékot. Évekig játszott Görögországban az Ergotélisz csapatában, de megfordult Cipruson is. 

Az érdekes esetek közé sorolandó, hogy két csapatot is női edzőpáros irányított. 

– Ketten vezetjük a csapatot. Nincs más választásunk, lévén nincs férfi testnevelő tanárunk – mondta Strasszerné Kindl Judit, a Tolnát képviselő paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola testnevelője. – Amúgy csak én számítok újoncnak ebben a műfajban: a társam, Klopcsikné Somorjai Mária már régóta foglalkozik labdarúgó-palántákkal. 

– Nálunk egészen más a helyzet. Most vannak az osztálykirándulások, s oda mentek el férfi kollégáink; mi helyettesítjük őket Kaposváron – folytatta Hochmann Patrícia, a kecskeméti Református Általános Iskola testnevelő tanárnője. 

Amúgy a szombati napon a somogyi színeket képviselő siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola alakulata szerepelt a legjobban. Mind a négy csoportmeccsüket – a Gyula, a Győr, a Miskolc és a Szécsény ellenit – sikerrel vették, s imponáló gólkülönbséggel, 22–4-es aránnyal bizonyultak a legjobb csapatnak. 

– Annyira együtt van most ez a társaság, hogy a győztesnek járó díszes serleggel szeretnénk majd hazatérni. De ha ez esetleg nem jönne össze, akkor is a végén éremért szeretnénk csatázni – mondta még a szombati záráskor az edzőjük, Tóth Attila. 

A vasárnapi folytatás is jól kezdődött; kilencet vágtak a Veszprémnek. Az elődöntőben viszont akadozott a siófoki gépezet: hiába küzdöttek elszántan és kitartóan a Debrecen ellen, végül 4–3 arányban alulmaradtak. Igaz, a debreceniek senkit nem kíméltek: a hajrában előbb meghatározó játékosukat, a csapatkapitány Homola-Vaskó Zalánt, majd rá két percre a kapusukat, Vágó Botondot kellett lecserélni sérülés miatt. A bronzmeccsen az első félidő után hiába vezettek 4–2-re a Dunakeszi ellen, a kesziek fordítani tudtak 5–4-re, így övék lett a bronzérem. 

– Minden csapatot megtapsoltam az eredményhirdetéskor, kivéve a diákolimpiai bajnok debrecenieket. Két játékosunkat is csúnyán lerúgták, de arra nem voltak képesek, hogy a meccs után megkérdezzék, mi van velük... – mondta amolyan zárszóként Tóth Attila. 

A III. korcsoportos országos diákolimpiai labdarúgódöntő végeredménye: 1. Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola, 2. Miskolc, Fényi Gyula Jezsuita Általános Iskola és Gimnázium – a döntőben 1–0 –, 3. Dunakeszi, Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, 4. Siófok, Vak Bottyán János Általános Iskola – a bronzmérkőzésen 5–4. 

A negyedik helyezett siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola III. korcsoportos labdarúgócsapata: Homola-Vaskó Zalán (csapatkapitány), Csák Ciprián Tamás, Bús Benedek Dániel, Fenyvesi Csongor, Fung Richárd, Károlyi Botond, Kivágó Barna, Mártek-Szatóri Levente, Szalai Hunor, Vágó Botond, a felkészítőik Tóth Attila és Bartos Zsolt. 

A gólkirálynak járó különdíjat a siófoki Csák Ciprián Tamás kapta, aki 18 alkalommal volt eredményes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában