Kosárlabda

2023.12.27. 13:12

Két selejtezőtornán harcolhatják ki az olimpiai részvételt

2024-ben második alkalommal szerepel az olimpiai programban a 3×3-as kosárlabda, a napokban pedig kiderült az első három résztvevő férfi és női válogatott kiléte is.

Sonline.hu

Lezárult a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nemzeti válogatottakat rangsoroló világranglistájának azon szakasza, amely az olimpiai részvételéről határoz – azon válogatottak, akik ezen határidő lejártakor a világranglista első három helyén álltak, automatikusan kijutottak az ötkarikás játékokra.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége honlapjának jelentése szerint a férfi mezőnyben Szerbia, az Egyesült Államok, valamint Kína végzett kijutást érő helyen, a női mezőnyben pedig szintén Kína, az Egyesült Államok, valamint Franciaország lesz ott biztosan a tornán.

A nemenként 8-8 csapatos olimpiai mezőnyben tehát még öt hely kiadó, amelyekért három selejtezőtornát bonyolítanak le 2024-ben. A magyar 3×3 női felnőtt válogatott a három selejtező közül kettőnek résztvevője. Az első színhelye még nem ismert, a másodiknak Japán ad otthont, ezen nem vesznek részt a magyarok. A harmadik 3x3 olimpiai selejtezőt Magyarország rendezheti meg 2024 tavaszán, Debrecenben. Debrecen neve szinte egyet jelent a 3×3-as kosárlabdával, hiszen 2019-ben Európa-bajnokságot rendeztek a városban, háromszor volt U18-as Európa-bajnokság és négyszer U18-as világbajnokság helyszíne, és a World Series sorozatnak is hosszú évek óta állandó állomáshelye a cívisváros.

***

A magyar 3×3 női felnőtt válogatott – a rendező Ausztria, a legutóbbi győztes Hollandia, valamint Franciaország és Németország társaságában – kiemeltként Eb-résztvevő. Az Eb helyszíne és időpontja: Bécs, 2024. augusztus 22-25.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában