Kézilabda

2024.01.01. 15:23

Debrecenben szállhat harcba a válogatott az olimpiai részvételért

A női kézilabda-világbajnokság lezárultával kialakult az áprilisi női olimpiai selejtezőtornák csoportbeosztása.

A magyar válogatott a világbajnokságon a tizedik helyet érte el, de közvetlen olimpiai kvalifikációt nem szerzett, így Svédországgal, valamint az afrikai és az ázsiai kontinentális versenyek második helyezettjeivel, Kamerunnal és Japánnal került egy csoportba. A selejtezőcsoportok első két-két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára. 

A Nemzeti Kézilabda Szövetség értékelte az áprilisi női olimpiai selejtezők megrendezésére benyújtott pályázatokat, és az 1. csoport küzdelmeit a Magyar Kézilabda Szövetség kandidációja alapján Magyarországnak ítélte. Tehát a magyar női válogatott 2024. április 11-14. között a debreceni Főnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért.

A női olimpiai selejtezők csoportbeosztása

1. csoport: Svédország (vb-4.), Magyarország (vb-10.), Kamerun (Afrika-bajnokság 2. helyezettje), Japán (ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje).

2. csoport: Hollandia (vb-5.), Csehország (vb-8.), Argentína (Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje), Spanyolország (2022-es Európa-bajnokság 9. helyezettje).

3. csoport: Németország (vb-6.), Montenegró (vb-7.), Szlovénia (2022-es Európa-bajnokság 8. helyezettje), Paraguay (Pán-Amerikai Játékok 3. helyezettje).

A 2022-es Európa-bajnokságon a szlovén, illetve spanyol válogatott előtt végzett csapatok vagy közvetlenül kiharcolták az olimpiai részvételi jogot (Franciaország, Norvégia, Dánia), vagy 2023-as vb-helyezésük alapján jutottak ki az olimpiai selejtezőre (Hollandia, Montenegró, Németország, Svédország).

Az olimpia biztos résztvevői: Franciaország (rendező, világbajnok), Norvégia (vb-2., a világbajnok jogán, Európa-bajnok), Dél-Korea (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Angola (Afrika-bajnok), Brazília (Pán-Amerikai Játékok győztese), Dánia (Eb-2., az Európa-bajnok jogán).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában