Sportfórum

2024.01.29. 17:30

Kaposváron tartott előadást a Magyar Birkózó Szövetség elnöke

Kaposváron tartott sportfórumot Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke. Vele tartott a somogyi megyeszékhelyre Bacsa Péter ügyvezető alelnök és Bácsi Péter szakmai igazgató.

Fenyő Gábor

Fotó: Lang Róbert

A hétfőn rendezett régiós birkózófórumon – amelyre a szomszédos Zala, Baranya és Tolna vármegyéből is érkeztek edzők, szakemberek – Szita Károly, a házigazda Kaposvár polgármestere köszöntette a résztvevőket, s röviden megemlékezett a kaposvári birkózósport dicső múltjáról.

Fotó: Lang Róbert


– A kaposvári birkózósport születése 1911-re tehető, s majd két évtizeddel később ünnepelhettük az első nagy nemzetközi sikerünket: Szegfi László 1930-ban légsúlyban bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon Svédországban, Stockholmban. Ugyanebben az évben országos bajnok volt, amit megismételt két, majd három év múlva. Kétszer is eljutott a nyári olimpiai játékokra, mégpedig 1928-ban Amszterdamba, majd 1932-ben Los Angelesbemondta amolyan felvezetésként Szita Károly. – 1950 volt az újabb mérdföldkő, amikor is megalakult a Kaposvári Dózsa. Ezután és az ezredforduló után is kerültek ki Kaposvárról országos birkózóbajnokok. Tavaly mi lehettünk a házigazdái az U15-ös leány és fiú birkózó Európa-bajnokságnak, ahol 12 érem jutott a magyaroknak, s ebből három – a lányoknak köszönhetően – arany volt. A Kaposvár Aréna első nagy nemzetközi viadalára 30 országból érkeztek az indulók.

Kaposvárra érkezett a szövetség első embere

A kaposvári régiós birkózófórumra ellátogatott – és előadást is tartott – Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetségének első embere, a FIDESZ alelnöke.
– 2015-ben választottak meg a Magyar Birkózók Szövetségének elnökének – mondta Németh Szilárd. – Sok új dolgot tűztünk ki célul magunk elé, s azokat mind maradéktalanul teljesítettük. Egyáltalán nem volt könnyű dolgunk, de úgy voltunk vele, hogy a munkának, a közös tenni akarásnak előbb vagy utóbb meg kell, hogy legyen az eredménye. A feltételek, a létesítményrendszer ma már adott. Ami hiánycikk – s ez minden sportágra igaz –, az a gyermek...
Németh Szilárd társaságában Kaposvárra látogatott Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetségének ügyvezető alelnöke, valamint Bácsi Péter szakmai igazgató, korábbi kétszeres világbajnok és ugyancsak kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes, hétszeres országos bajnok kötöttfogású birkózó is.

birkózás, Németh Szilárd
Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában