Labdarúgás

2024.05.14. 15:21

Rekordot döntött a másodosztályban a somogyi játékvezető-asszisztens

A Fonyódon élő Kiss Balázs elérte a rekordot jelentő 328. mérkőzését játékvezető-asszisztensként a labdarúgó másodosztályban.

Trancsik Zsanett Kármen

Kiss Balázs (balra feketében) abszolút csúcstartó játékvezető-asszisztensként a másodosztályban

Kiss Balázzsal legutóbb még akkor beszélgettünk, amikor az NB II.-ben elérte a 300. mérkőzését játékvezető-asszisztensként. Most ismét egy szép számot ünnepelhet, pontosabban egy rekordot döntött meg, ugyanis a másodosztályban elérte a 328. összecsapását 2024. március 17-én.

– Március 17-én volt egy találkozó, a Szombathelyi Haladás mérkőzött meg az ETO FC Győr csapatával a Merkantil Bank Liga NB II.-ben (mely végül 1–3-as győri győzelemmel zárult – a szerk.) – emlékezett vissza Kiss Balázs. – Ott lettem rekorder NB II.-es asszisztensként, ugyanis az volt a 328. meccsem. Ez a rekord abszolút nagy büszkeséggel tölt el, amikor elkezdtem a játékvezetést nem gondoltam volna, hogy ideáig eljuthatok, most meg én vagyok az abszolút csúcstartó. Ezután a mérkőzés után azonban sajnos megsérültem egy edzésen, így nem is álltam egy darabig az oldalvonal mellé. Április 21-én egy harmadosztályú összecsapáson, a Szentlőrinc–Ferencvárosi TC II.-n tértem vissza, – mely 6–2-re végződött – így szeretném tovább szaporítani ezt a szép számot, amíg csak bírom.

A játékvezető-asszisztens vármegyei mérkőzéseket már nem szokott vezetni, valamint elsőosztályút sem, hiszen utóbbin már alkalmazzák a videóbírót, amelyhez egy külön jogosultság kell.

Kiss Balázs instruktorként a játékvezetői tanfolyamban nagy szerepet vállal, de emellett a feladatai közé tartozik a már aktívan működő játékvezetőknek az edzőtábort, a szakmai értekezleteket, a frissítő kurzust, a fizikai teszteket és az újaknak a tanfolyamot lebonyolítani.

– Január közepén kezdődött a tanfolyamunk, mely egészen március 22-ig tartott Somogy vármegyében, tizenhárman tettek sikeres vizsgát – mondta a Fonyódon élő játékvezető. – Ők a vizsga után 1-2 héttel már működtek is asszisztensként a vármegyei bajnokságokban, tehát a tanfolyam nagyon sikeres volt. Idén hibrid rendszerben zajlott, heti két órát tartottunk, hétköznap, általában kedd este volt egy online oktatás, ahol az elméletet vettük át, majd pénteken a Kaposvári Egyetemen volt személyes oktatás, ez inkább gyakorlatias volt, a szabályokat néztük át, megoldottuk az elméleti teszteket és készültünk a záróvizsgára. A tananyagot egyébként központilag kapjuk a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, így mindenhol ugyanazt tanulják a tanfolyamosok. Tavaly nyáron a fizikai teszteket Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál tartottuk, de mivel elkészült a Dr. Bodosi Mihály Sportközpont atlétika pályája, így idén már ott tudtuk megrendezni.

Aki kedvet kapott ezáltal a játékvezetéshez, vagy szeretné megdönteni Kiss Balázs rekordját, az jelentkezhet a www.jatekvezetoleszek.hu oldalon, minden januárban indul képzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában