Labdarúgás

2023.07.21. 13:53

Háromszáz másodosztályú meccsen lengette a zászlót

Kiss Balázs már húsz esztendeje vizsgázott le játékvezetésből, s áprilisban, az NB II.-ben elérte a 300. meccsét. Magyarországon kevesen vannak, akik elérték ezt a számot az első- vagy másodosztályban.

Trancsik Zsanett Kármen

Kiss Balázs (balra) még az elsőosztályban is közreműködött

Kiss Balázs gyermekkorától kezdve focizott, először Balatonlellén, majd tizenöt éves korától pedig Siófokon a korosztályos csapatokban. Tizennyolc éves kora után inkább megyei szinten folytatta, de még az NB III.-ban is megfordult.

– Balatonlellén volt két idősebb játékvezető, jó kapcsolatom volt velük, vezettek is nekem mérkőzést, ők kezdték el mondogatni nekem, hogy legyek én is játékvezető – emlékezett vissza Kiss Balázs. – Így 2003-ban, huszonhárom évesen le is vizsgáztam, de akkor még aktívan fociztam a harmadosztályban, ám amikor az időm engedte, már akkor is eljártam mérkőzésekre játékot vezetni, nyilván először a megye legalsóbb osztályaiba. Végül a labdarúgásban, mint sportban egy-másfél év alatt elég sok csalódás ért, így 2004 augusztusában véglegesen is a játékvezetés mellett döntöttem, azért is, mert önmagában ez is mozgás, sport, ott is csapatban dolgozunk, hiszen általában hárman megyünk ki egy-egy meccsre. Nekem ez a hobbim, amellyel pénzt is keresek és jól is érzem magam benne, ez egy nagyon fontos dolog.

Kiss Balázs 2009-ben lett országos kerettag, 2010-ben pedig már NB I.-es meccseken is közreműködött asszisztensként. Amikor elkezdte a játékvezetést, nem gondolta volna, hogy egyáltalán az elsőosztályt is megjárja majd.

– A játékvezetésben a kezdet a legnehezebb, hogy valaki elviselje azt, amit kap mind a nézőtérről, mind egy-két játékostól – hangsúlyozta a játékvezető-asszisztens. – Én már húsz éve benne vagyok a játékvezetésben, az első három-négy év volt nehezebb, most már szinte automatikusan ki tudom zárni, de azért megyei szinten sokkal inkább ér téged atrocitás vagy sokkal inkább eljutnak hozzád ezek a szidó, rágalmazó mondatok, NB II.-ben már azért könnyebb, hiszen itt már stadionok vannak, van biztonsági szolgálat és a nézőtér is távolabb van.

A Magyar Labdarúgó Szövetség központilag tart edzéseket a játékvezetőknek Budapesten, oda a környékbeliek járnak. Kiss Balázsnak és a többi vidéki játékvezetőnek a központi edző minden héten kétszer küld ki edzésterveket ábrákkal, szöveggel együtt.

– Ezt a komoly edzéstervet kell teljesítenünk, hiszen minden évben négy-öt alkalommal vannak fizikai tesztjeink – emelte ki a Fonyódon élő Kiss Balázs. – Az edzés azért kell, mert erre a fizikai tesztre készít fel, ami ha nem sikerül, akkor nem mehetsz mérkőzésre, addig, ameddig nincs sikeres fizikai teszted. Elméleti tesztet is kell folyamatosan csinálnunk, mely huszonöt kérdésből áll a labdarúgás szabályaiból és 90% felett kell teljesíteni. Ha ez nem sikerül, akkor sem mehetsz meccsre.

Kiss Balázs a játékvezetés mellett egyéni vállalkozóként zöldterületkezeléssel és szálláshely-szolgáltatással foglalkozik, illetve Somogy Vármegyében ő az instruktor, azaz az oktatásért felelős személy.

– Minden vármegyében van egy instruktor, mi szervezzük a tanfolyamokat, értekezleteket, továbbképzéseket tartunk, a megyei szintű téli és nyári edzőtáborokat is mi szervezzük meg – fogalmazott. – Én oktatom a Somogy vármegyei játékvezetőket, a fizikai, elméleti teszteket is én bonyolítom le, illetve az elméleti tesztsort is én állítom össze.

Áprilisban volt egy összecsapás Budafokon, ahol Kiss Balázsnak a 300. küldetése volt asszisztensként. A 300 egy nagyon komoly szám, Magyarországon kevés az, akinek NB I. vagy NB II.-ben ilyen számú mérkőzés összejött.

– Igazán büszke vagyok, hogy túl vagyok 300 másodosztályú mérkőzésemen, körülbelül nyolcan-tízen vagyunk, akik elérték ezt a számot – mondta Kiss Balázs. – Úgy tervezem, hogy ameddig a fizikai teszteket teljesíteni tudom, addig szeretnék minél magasabb osztályban működni, azaz az NB II.-ben. Viszont utána sem szeretnék teljesen elszakadni a játékvezetéstől, ugyanis van arra lehetőség, hogy ellenőrként működjek tovább. Az ellenőrök azok a személyek, akik a mérkőzéseken a lelátóról nézve értékelik a játékvezetők munkáját. Ők tapasztalt játékvezetők voltak, akik anno hosszú éveken keresztül űzték az ipart. Nálunk már minden másodosztályú mérkőzésen vannak ellenőrök, minden találkozón készül videófelvétel, ez sokszor segítség az értékelésnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában