Siófok

2018.08.13. 16:02

Két világbajnok is ott lesz a Tour de Hongrie prológján

Kedden 15.30 órakor a siófoki prológgal veszi kezdetét a nyolcmillió forint összdíjazású 39. Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb kerékpárversenye.

Fenyő Gábor

Az idei, csaknem egy héten át tartó látványos megmozduláson négy földrész 27 országának a színeiben 19 csapat 133 versenyzője rajtol majd el Siófokról, hogy aztán a következő öt napban több mint 860 kilométert hagyjanak maguk mögött a végsőkig elszánt versenyzők. Az idei erőpróba nemcsak a díjazása – nyolcmillió forintot osztanak majd szét a legjobbak között –, hanem a nézettsége miatt is különleges lesz: a tv-közvetítések révén a Tour de Hongrie-t 195 (!) országban lehet majd nyomon követni.

A mezőnyben lesz két világbajnok is: a lengyel Szymon Sajnok az idén megnyerte a pályakerékpáros omnium számot, a cseh Daniel Babor pedig a juniorok között volt világ- és Európa-bajnok pályán scratch versenyszámban. Az egyik magyar kerekes, Kusztor Péter ellenben hiányozni fog. A hétvégén, szombaton a cseh körverseny harmadik szakaszán a befutónál nagyot bukott, aminek kulcscsonttörés lett a vége, így kénytelen kihagyni az idei Tour de Hongrie-t. A magyarok mellett a szerbek és a románok is a nemzeti válogatottjukat indítják.

A 15.30 órakor kezdődő siófoki prológ, vagyis a 3,5 km-es egyéni időfutamverseny után áthajózik a mezőny a túlpartra, mivel szerdán a Balatonalmádi–Keszthely közti 154 km-es etapot teljesíti majd a mezőny. Csütörtökön következik a Velence–Székesfehérvár (196 km), pénteken a Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km), szombaton pedig a Karcag–Miskolc (182 km) között kijelölt szakasz. A vasárnapi zárónapon amolyan búcsúzóul Kazincbarcikán teker a mezőny 128 kilométert.

A siófoki prológgal elrajtolt a 39. Tour de Hongrie. Látványos körpályát alakítottak ki a városban, ahol kedden négy földrész 27 országának 19 csapata mérette meg magát. A bringásokat, akik az egyéni időfutam keretében egyesével álltak rajthoz, a három és fél kilométeres pálya kordonjai mögül testközelből lehetett figyelni akár a Petőfi sétányon vagy a Víztorony közelében.

A profik futama előtt, kedden koradélután az amatőrök is felmérték a terepet. Az indulók között ott volt többek között a Siófoki Kórház orvos csapata, vagy olyan nagy városi cégek bringásai, mint a Bahart, a DRV vagy az FGSZ. A Siófoki Kerékpáros Sportegyesület színeiben mezt húzott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is és utolsó pillanatos indulóként Hamvas Péter siófoki alpolgármester is nyeregbe pattant.

Szerdán a verseny profi mezőnye már a Balaton északi partján teker. Az első szakasz Balatonalmáditól Keszthelyig tart a Balaton-felvidék érintésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában