Ritmika

2017.08.18. 09:00

Somogyjádon hangol az RG-válogatott

Ezen a héten a somogyjádi sportcsarnokban edzőtáborozik a cesarói világbajnokságra készülő magyar ritmikus gimnasztika válogatott Deutschné Lazsányi Erika szövetségi kapitány vezetésével.

Fenyő Gábor

– Mikor utaznak a vb-re?

– A jövő hétvégén indulunk Itáliába, Cesaróba, a világbajnokság pedig augusztus 30-tól szeptember 3-ig tart – mondta Deutschné Lazsányi Erika, a magyar ritmikus gimnasztika válogatott szövetségi kapitánya.

– Mit várhatunk a két magyar indulótól?

– Jómagam is roppant kíváncsi vagyok arra, hogy mire lesznek képesek. Ők ugyanis inkább már a jövő, mint a jelen emberei. Kis Alexandra és Pigniczky Fanni is – mindketten 17 évesek, s az MTK versenyzői – élete első felnőtt világbajnokságára készül.

– Májusban Budapesten volt az Európa-bajnokság, ahol a magyarok a kombinált csapatversenyben kellemes meglepetésre a nyolcadik helyen zártak.

– Egészen biztos, hogy ez csak plusz terhet rak rájuk. Az igazi nagy célunk a 2020-as tokiói olimpia. Utoljára még 2000-ben a sydney-i olimpián indulhatott ebben a sportágban magyar sportoló Fráter Viktória révén. Alaposan megnehezíti a dolgunkat, hogy más sportágakkal ellentétben az RG-ben csak egyetlen versenyen lehet kivívni a kvalifikációt: a 2019-es világbajnokságon kellene az első 24 közé beférkőzni.

– Ezen a héten Somogyjádon edzőtáboroznak.

– Amikor helyszínt kerestük a vb-t megelőző edzőtábornak, az egyik legfontosabb szempont volt, hogy nagy belmagassággal rendelkezzen. Amúgy is jó az itteniekkel a kapcsolatunk: az idén a somogyjádi sportcsarnok volt a házigazdája a vidékbajnokságnak és az országos diákolimpiai döntőnek. Vendégszerető embereket ismertünk meg a jádiakban, így aztán azon vagyunk, hogy a jövőben még több verseny legyen itt. Annak idején egyébként együtt versenyeztem Balogh Orsolyával: az 1993-as Európa-bajnokságon együtt képvisel(het)tük a magyar színeket.

Az olasz világbajnokságra készülő két versenyzőhöz – kihasználva a lehetőséget – csatlakoztak a Lovasakadémia RG SC reménységei is. A klub három I. osztályú versenyzője, Borbély Kata, Farkas Júlia és Szerafn Gréta mellett Király Gréta és Gyenesei Fanni is Somogyjádon készül.

– Vasárnap délután érkeztünk, s még aznap el is „foglaltuk„ a csarnokot. Amúgy kilenckor kezdünk, s van már este hét óra is, amikor zárunk. Napi 10 órát gyakorlunk, de senki nem panaszkodik – mondta Balogh Orsolya, a Lovasakadémia RG SC vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában