Hírek

2005.06.02. 00:00

Kitálal a kőbányai MSZP

Az MSZP kőbányai szervezetének több száz tagjának kiválási szándékát jelenti be hétfői sajtóbeszélgetésén a párt belső ellenzéke.

Izing Antal

– Ha az MSZP kőbányai elnöksége nem hajlandó végre egy tisztességes tagellenőrzést végrehajtani, akkor várhatóan négy- vagy ötszáz ember kiválik a pártból, és önálló szervezetbe tömörül. – A továbbiakban ezzel az eszközzel követeljük tovább, hogy a kőbányai szocialista vezetők tiszta vizet öntsenek a pohárba – mondták lapunknak „A Tiszta Kőbányért Mozgalom” szóvivői.

– Ha a nyilvánosság erejével mégsem sikerül a fiktív tagoktól megszabadulni – mondta Ficsór János, Solymosi Csaba, Papp Attila, Benedek Györgyné és Orbán Ferencné alapszervezeteik nevében –, akkor a fővárosi és az országos vezetéshez fordulunk. Nem levélben – folytatták –, mert arra Gyurcsány Ferenc miniszterelnökön és Lamperth Mónika belügyminiszteren kívül kevesen válaszoltak. Harcunkat hosszú hónapok óta vívjuk, de megnyugtató választ senkitől sem kaptunk még. Mégiscsak felháborító, hogy mi több százan valóságos, legitim tagként dolgozunk a közéletben, miközben a vezetők egy részben „gründolt” tagság révén betonozták be magukat a hatalomba. Mi nem akartunk a sajtóhoz fordulni, de vétkesek közt cinkos, aki néma – mondták.  Ha a párt legfőbb vezetői nem bírják rá Kőbánya mostani vezetőit a tagrevízióra, akkor ezt a Köztársaság téri székháza előtt fogjuk kérni. A szocialista pártban minden öt alapszervezeti tag egy küldöttet delegál. Minél több a tag, annál a több a küldött. A küldöttek a „királycsinálók”.

Korábban tényleges kőbányai taglétszámról kértek tájékoztatást. Egy év alatt tízféle adatot kaptak. A legkisebb és a legnagyobb taglétszám között közel ezer volt a különbség. Egyes listákon még Szászrégenből (Erdély) tagok is szerepeltek. A bírálók felkutattak olyan személyeket is, aki nyilatkozatuk szerint soha életükben nem voltak párttagok. Találkoztak vidéki MIÉP-tagokkal, akik akkor értették meg, miért kapnak szocialista anyagokat postán.

– Elvtársaim, de többségükben megtévesztett emberek – fogalmazott a bírálókról korábbi nyilatkozatában Csicsay Claudius Iván szocialista képviselő. – Ez nem igaz – mondta Solymosi Csaba –, történetünk éppen arról szól, nem hagyjuk magunkat megtéveszteni. Hétfőn eddig be nem mutatott anyagokat is a nyilvánosság elé tár a fenyegetések és ígéretek miatt fogyatkozóban lévő bíráló- csoport egyben maradt magja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!