Hírek

2005.09.24. 00:00

Anyák a szekta karmaiban

Csák Elemér

Grigorij Grabovoj sokáig csak egy volt a számtalan orosz jövendőmondó és gyógyító mágus közül. Tavaly azonban bejelentette, hogy ő Jézus Krisztus, aki másodszor is eljött. Hívei mély meggyőződéssel hisznek abban, hogy Grabovoj fel tudja támasztani a holtakat, kigyógyít kezelhetetlen betegségekből, s képes megmenteni a világot a katasztrófától. Tanait a próféta könyvekben, videoszalagon, továbbá fizetős előadásokon hirdeti. Különleges találmánya a távirányított matrica: ha ezt valaki kiragasztja, működni kezd a haláltilalom. Legutóbb Grabovoj azzal lepte meg az oroszokat, hogy 2008-ban államfő lesz, s az egész országban betiltja az elhalálozást. Az orosz messiás pártot is alapított, s annak legutóbbi kongresszusára meghívta a beszláni tragédia gyermekáldozatainak anyáit is.
Az Izvesztyija című napilap, amely többször próbálta leleplezni már a szektavezér szélhámosságát, most újabb támadást indított Grabovoj ellen. Az újság beszámol arról, hogy a „megváltónak” sikerült megszédítenie
a beszláni túszdráma életben maradt áldozatait. Az elkeseredett anyák elhitték, hogy 39 ezer rubelért fel tudják támasztatni elveszett gyermeküket. A szekta három lehetséges változatot ígér. Első: sikerül kapcsolatba lépni az elhunyttal, de ő ezt nem akarja; második: a feltámadt rokon egy másik bolygóra került; harmadik: a hozzátartozó itt van a közelben más külsővel, csak keresni kell.
Az Izvesztyija szerint Grabovoj különleges képességeit más is bizonyítja. Jó pénzért szerződést kötött például az üzbég vezetéssel, hogy varázserejével megakadályozza a kormánygépek lezuhanását. S ez nem minden. A lap riportere a próféta irodájától egy olyan megbízási szerződés másolatát kapta, amelyen Nazarbajev kazah elnök aláírása szerepel. A dokumentum szerint Kazahsztánban Grabovoj tanításait az állam engedélyezte. Kazahsztán moszkvai nagykövetségén mellesleg hamisítványnak minősítették a szerződést.
Ki állítja meg az álmessiást? Az újság véleménye szerint a hatóságok tétlenkednek. Grabovoj pedig azt ígéri, hogy a beszláni gyerekek ősszel feltámadnak. Lehet, hogy másik bolygón, de lehet, hogy itt a közelben, csak más külsővel. A beszláni anyák reménykednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!