Hírek

2005.09.29. 00:00

Kína tart a japán–amerikai rakétatervtől

Japán az Egyesült Államokkal együttműködve ballisztikus rakéták új típusú fejrészét fejleszti ki – jelentette a Kyodo hírügynökség. A program komoly nyugtalanságot váltott ki Pekingben.

Cs. E.

A Kínai Népköztársaság külügyminisztériumának szóvivője kijelentette: „Kína, mint Japán szomszédja, őszintén reméli, hogy Japán teljes komolysággal viszonyul a történelem tanulságaihoz, s figyelembe veszi azoknak az ázsiai országoknak az aggodalmát, amelyek a japán agresszió áldozatai voltak a második világháborúban”. A szóvivő figyelmeztetett arra, hogy szomszédjának csak óvatosan szabad hozzányúlni a Japán Békealkotmány 9. cikkelyéhez. E fejezetben ugyanis Japán lemond arról, hogy szárazföldi hadereje, légiereje és tengeri hadereje legyen. Az utóbbi időben egyre többen fejezik ki elégedetlenségüket a 9. cikkellyel kapcsolatban az országot irányító pártban. Az alkotmány módosítása alapvetően megváltoztatná Japán önvédelmi erejének természetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!