Hírek

2005.09.08. 00:00

Schröder–Merkel párbaj a búcsúzó Bundestagban

Újabb szópárbajt vívott – három nappal a vasárnapi esti tévévitát követően – Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellár és ellenzéki kihívója, Angela Merkel (CDU), ezúttal a Bundestag utolsó ülésén. Kormánynyilatkozatában Schröder kijelentette, hogy reformpolitikáját „töretlenül” folytatni kívánja.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="152"] A kancellár bízik a folytatásban
[/caption]Újabb szópárbajt vívott – három nappal a vasárnapi esti tévévitát követően – Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellár és ellenzéki kihívója, Angela Merkel (CDU), ezúttal a Bundestag utolsó ülésén. Kormánynyilatkozatában Schröder kijelentette, hogy reformpolitikáját „töretlenül” folytatni kívánja. Merkel arra használta ki a válaszlehetőségét, hogy leszámoljon a vörös-zöld koalícióval, a halogatást vetve a szemükre. A gazdaságban és a munkaerőpiacon egyértelművé vált, hogy „reformpolitikánk valóban pozitív eredményeket hoz, ezért folytatnunk kell” – mondta a kancellár. Az Agenda 2010 elfogadásával a koalíció Németországot a jó és megfelelő pályára állította. A munkaerőpiac és az egészségügyi rendszer reformja mellett a kancellár a megújítható energiák arányának növelését és a gyermekellátás kiépítését nevezte meg a siker példájaként. Németország emellett megerősítette középhatalmi pozícióját, amely egyfelől kész szövetségek kötésére, másfelől képes nemet is mondani. Berlin Oroszország-politikájának köszönhetően Németország függetlenné vált a kőolajtól. „Ön hét évig csak üres ígérgetéseket hangoztatott, hamis politikát folytatott, vagy nem tudta keresztülvinni” – jelentette ki Merkel Schröder elleni személyes támadásokkal tűzdelt beszédében. „Az uniópártok vezetésével a kormány három területre helyezné a hangsúlyt: a munkára, a családra és Európára” – vette védelmébe ismételten pénzügyi szakértőjét, Paul Kirchhofot és a CDU adópolitikáját, s kijelentette, hogy pártja nem hagyja magát eltántorítani Törökország teljes jogú EU-tagságának elutasításától. A régi összetételű Bundestag ezzel befejezte munkáját a szeptember 18-ra kiírt előrehozott választások előtt, és feloszlatta önmagát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!