Hírek

2006.03.07. 16:58

Hangágyúval a madárinfluenza ellen?

A madárinfluenza megfékezésére egyes strandüzemeltetők hangágyút használnának, mert szerintük így lehetne távol tartani a vadmadarakat a partszakaszoktól.

D.Á

A módszert elsősorban a Balatonnál és a Velencei tavon alkalmaznák, ahol százával telepednek le a H5N1 elsőszámú vírushordozói, a bütykös hattyúk. „Nem tartom jó ötletnek a karbidágyúk bevetését, azokat ugyanis nem lehet szelektíven használni” – mondta a reggel.hu-nak Balogh László. A Balatoni Nemzeti Park igazgatója szerint a többi védett madarat is elriasztanák, s a negyedóránkénti nyolcvan decibeles erősségű hangágyú valószínűleg a turistákat is zavarná. A vírus továbbterjedésének megakadályozására szerinte nem elriasztani, hanem izolálni kellene az állatokat. A kór terjedése miatt azonban alapvetően meg kell változtatni az emberek és a hattyúk viszonyát. Az igazgató szerint az ember 15 év alatt sikeresen magához édesgette a hattyúkat, így ezek a madarak már egyáltalán nem félnek a járókelőktől.

Eközben Ausztriában először nem szárnyasokban is kimutatták a vírust: egy Graz melletti menhelyen három macskában azonosították a H5N1-t. Az Európai Bizottság ajánlása szerint hazánkban is érdemes zárt helyen tartani a kutyákat és a macskákat ott, ahol a vírussal fertőzött madártetemeket találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!