Hírek

2006.03.13. 11:27

Sólyom László az Alkotmánybírósához fordult

Az államfő a határozat aláírása előtt áttekintette a kitüntetésre javasoltak listáját és a kitüntetések indokolását. Sólyom László meggyőződése szerint a kitüntetésre javasolt személyek között szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése – az Alkotmány értékrendje alapján – nem támogatható.

Sz. P. A.

Sólyom László köztársasági elnök 2006. március 13-án alkotmányértelmezést kért az Alkotmánybíróságtól. Az ennek indoklását tartalmazó közleményből kiderül, hogy a köztársasági elnök arra vonatkozó kísérlete, hogy a Kormány, illetve a miniszterelnök módosítsa előterjesztését, nem vezetett eredményre.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban a kinevezési és felmentési előterjesztésekkel kapcsolatban szűkre szabta az államfő mérlegelési lehetőségét. Ezek a határozatok azonban nem foglalkoztak a kitüntetésre vonatkozó köztársasági elnöki hatáskörrel. Nyitott kérdés ezért, hogy a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását.

Mivel a kérdésben csak az Alkotmánybíróság hozhat mindenkire kötelező határozatot, Sólyom László a mai napon alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult a testülethez. Az Alkotmánybíróság döntéséig a köztársasági elnök nem lát lehetőséget a kitüntetési előterjesztések aláírásának megtagadására.

A március 15-i kitüntetésekre vonatkozó előterjesztést az államfő erre az alkotmányjogi szempontra tekintettel, az említett fenntartás mellett írta alá - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A köztársasági elnök alkotmányértelmezésre irányuló indítványa a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján (www.keh.hu) olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!