Hírek

2006.12.22. 14:04

A temetésen dőlhet el a türkmén földgáz sorsa

Lehet, hogy minden türkmének atyját nem a szíve vitte el, hanem Litvinyenkó sorsán osztozott

Csák Elemér

Néhány órával Nijazov türkmén elnök elhunyta után már olyan hírek terjedtek el, hogy az utódlás kérdése eldőlt - még Türkmenbasi halála előtt. Arról is találgatás folyik, hogy minden türkmének atyját nem a szíve vitte el, hanem megmérgezték (nem kizárt, hogytörvénytelen fia). Az mindenesetre elég furcsa, hogy Ashabadban tegnap bűnügy gyanúja miatt előzetes letartóztatták a parlament elnökét, akinek az alkotmány szerint el kellene látnia az államfői teendőket.

A hatalmas szénhidrogén vagyonnal rendelkező közép-ázsiai köztársaság stabilitása nem közömbös szomszédai számára. A földgázon keresztül azonban Ukrajna és Európa is érintve lehet. Oroszország ugyanis úgy teljesíti exportkötelezettségeit (hazánknak is), hogy saját fogyasztását részben türkmén kutakból fedezi.

Ha tehát valamilyen oknál fogva akadoznak az ázsiai szállítmányok, a Gazpromnak is gondot jelenthet a nyugati kivitel szintjének fenntartása. A gáz sorsa eldőlhet Nijazov vasárnapi temetésén is, amelyen Moszkvát Mihail Fradkov kormányfő, Ukrajnát Viktor Juscsenko államfő képviseli.

A legfőbb kérdés, ki tölti be a Türkméniában képződött hatalmi váákumot: Oroszország vagy az USA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!